Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayımlanan programda ‘Azerbaycan'a ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yönelik eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğinde ifadeler’ kullanılması iddiasıyla Halk TV'ye üst sınırdan idari para cezası uygulanması kararı aldı.

Üst Kurul, haftalık toplantısında izleme uzmanlarının raporlarını görüştü. Kurul ilk olarak Azerbaycan'ın durumunun ele alındığı "İki Bakış İki Yorum" programına ilişkin raporu masaya yatırdı.

GÜLTEKİN’İN İFADELERİ CEZA GEREKÇESİ SAYILDI

Üst Kurul, Halk TV'deki programa katılan gazeteci Levent Gültekin'in Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini değerlendirirken dile getirdiği "…Azerbaycan devlet mi gerçekten? Bir aşiret, demokrasi yok, hukuku yok, otoriter yönetim var, seçim yok. Paranın üzerinde yüzüyorlar, bugüne kadar adam gibi bir devlet kurmamışsın, 30 yıldır senin toprakların işgal edilmiş…" şeklindeki ifadeleri değerlendirdi.

Değerlendirme sonucunda, yayında ifade özgürlüğü kullanılırken kişi veya kurumların haklarının gözetilmesi ilkesine riayet edilmediği, Azerbaycan Devleti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yönelik eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğinde ifadeler kullanıldığı kanaatine varıldı.