Toplumsal Haber Merkez

Dün mesai bitiminde evine gitmek isteyen gazeteci Çağdaş Ulus, Kadıköy Söğütlüçeşme Metrobüs durağı çıkışında saat 19:00 sularında sokağa çıkma yasağı nedeniyle kontrol yapan polislerce durduruldu. Önce GBT kontrolü yapılan Ulus, İçişleri Bakanlığı tarafından verilen izin kağıdına rağmen üst aramasına tabi tutuldu.

İzin kağıdında basın mensubu olmasına ve bunu dile getirmesine rağmen Ulus önce sözlü tehdide uğradı. Ardından üst aramasına karşı çıkması nedeniyle gözaltına alınmak istendi.

O anları Twitter’dan paylaşan Ulus, “Söğütlüçeşme metrobüs durağında izin belgemde özellikle KRT TV yazısını gören uzun sakallı polisin tehditkâr kaba aramasına ve gözaltı tehdidine maruz kaldım. Yapılan muamele faşizmin göstergesidir. Metrobüs durağındaki kameralarda kayıtlar mevcuttur.” dedi.

Krt Web'in sorularını da yanıtlayan Ulus olaya dair şu ayrıntıları paylaştı:

Mesai sonrası eve gidiş yolunda bir meslektaşımla yürüyorduk. Madde bağımlısı bir kişi yolumuzu kesti. Mecidiyeköy gibi merkezi bir yerde etrafta bir polis dahi yoktu. Ama bindiğim metrobüsten Kadıköy Söğütlüçeşme’de indiğimde 3 polis tarafından turnikelerin önünde durduruldum. Ben izin kağıdına bakacaklarını düşünürken önce kimlik istendi. GBT kontrolü yapıldı.

ÜST ARAMASINA KARŞI ÇIKTI

Ardından bu kontrolü yapan polis, diğer polise işaret ederek izin kağıdımı kontrol etmesini istedi. Ama bu defa da izin kağıdı kontrolü yerine üst aramam yapılmak istenince polisi uyardım. İzin kağıdına dahi bakılmadan yapılan uygulamayı eleştirince elimdeki bakanlığın verdiği izin kağıdına bakıldı. Bu defa da çalıştığım kurum sorun oldu.

'BU KANAL KİMİN?' SORUSU

Ve polisin bu kanal kimin sorusuyla muhatap oldum. Bu yaşananlara da tepki gösterince bu defa yeniden üst araması yapılmak istendi. Yine bu duruma “Arama kararınız var mı?” sorusuyla karşı çıktım. Bunun üzerine polisin tehditkâr tavrı arttı. Önce kolumdan tutuldu. Ardından elimde tuttuğum ceketimin fermuarları açıldı, cepleri karıştırıldı. Sonrasında da buna yine karşı çıkmamla gözaltına alınmakla tehdit edildim. Metrobüs durağındaki kameraları hatırlatıp şikayetçi olacağımı söyleyince de diğer polislerin devreye girmesiyle serbest bırakıldım. Aslında yapılması gereken çok basitti. Sokağa çıkma yasağını ihlal edip etmediğimi öğrenmek için izin kağıdına bakılıp ardından uygulamalarını bitirmeleri gerekiyordu ama öyle olmadı.”