Toplumsal Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinin ardından Moskova-Varşova hattındaki gerilim tırmanırken Katyn Katliamı'nda öldürülen Polonyalılar anısına yapılan anıttan Polonya bayrağı kaldırıldı.

Rusya'nın Smolensk Valisi, Polonya bayrağının anıttan kaldırıldığını Cuma günü doğrularken Rusya bayrağının tek başına dalgalandığı bir fotoğraf paylaştı.

T24'ün haberinde aktarılana göre Kültür Bakanlığı'nın anıtı kaldırarak doğru bir karar verdiğini iddia eden Vali Andrey Borisov, "Katyn bir Rus anıtıdır. Rus anıtlarında Polonya bayrağı olamaz; hele ki Polonya liderlerinin Rusya karşıtı sözlerinden sonra" dedi.

Haberde, 1940'ta dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in emriyle 25 bin Polonyalı katledildiği yalanına da yer verildi.

YILLARDIR ISITILAN BİR NAZİ YALANI
Peki, 1940'ta Katyn'de ne olmuştu?

Katyn katliamı; 1943 yılının Nisan ayında Nazi Almanyası’nın propaganda bakanı Goebbels tarafından medyaya sürülen, 1940 yılında Smolensk kentinin yakınlarında bulunan Katın ormanında 12 bin Polonyalı subayın Sovyetler tarafından kurşuna dizilmesi iddiasıdır. Tabii konu Sovyetler olunca ölüm sayıları her zamanki gibi abartılmış ve bu sayı bugün katlanarak 22 bini bulmuştur.

Peki, Goebbels bu yalanı neden 1943 yılında ortaya atmıştı?

1943 yılının Nisan ayı, Nazilerin savaşın dönüm noktası olan ve tarihe en kanlı muharebe olarak geçen Stalingrad Muharebesi’nde bozguna uğramasının tam 2 ay sonrasıydı. Artık ilerleyiş son bulmuş, Sovyetleri zor duruma düşürecek ve anti-faşist koalisyonu bozacak bir yalan ihtiyacı doğmuştur. İşte Katyn olayının ortaya atılmasının altında da bu ihtiyaç yatıyordu. Nazilerin Berlin’e kadar kovalandığı bu süreçte hem dünya kamuoyunun algısını değiştirmek hem Sovyetlerin Avrupa’ya olan ilerleyişini engellemek hem de Polonya halkını Sovyetlere karşı kışkırtmak amaçlanmıştır. Nazilerin Avrupa’da sosyalizmin yayılmasını engellemek için verdiği bu yalanlara dayalı mücadelede yine başı Goebbels çekmiş ve Londra’daki Polonyalı milliyetçiler, anti-komünist ünlerine yakışır bir biçimde Goebbels propagandasının üzerine atlamışlardır.

NÜNBERG'TE KANITLANMIŞTI
Evet, gerçekten de Katyn ormanında büyük bir katliam yaşanmıştı. Ama bu katliamın sorumlusu Sovyetler Birliği değil bu yalanı ortaya atan Nazilerin kendisiydi. 1939’dan sonra Batı Ukrayna’ya ve Batı Beyaz Rusya’ya giren Kızıl Ordu, Polonya ordusundan bir kısım askeri burada tutsak etmişti. Tarihe Molotov-Ribbentrop Paktı olarak geçen ve Naziler ile Sovyetler arasında imzalanan saldırmazlık antlaşması bugün hala tartışılan konuların başındadır. Bu antlaşma üzerinden Sovyetlere hiç durmadan saldıran anti-komünistler, savaş öncesi dönemde Sovyetlerin Hitler’e karşı başta İngiltere ve Fransa olmak üzere diğer Avrupa hükümetleriyle (Polonya hükümeti dahil) ittifak yapmak istemesini ve bu ittifak teklifinin her seferinde geri çevrildiğini görmez istemez. Ya da İngiltere ve Fransa’nın Münih Antlaşması’yla Çekoslovakya’nın Südet bölgesini Nazilere nasıl bıraktığını hayatta gündeme getirmezler. 1939 yılında Naziler Polonya’yı işgal etmiş, bu saldırı sonucunda Polonya devlet başkanı, hükümet ve başkomutan ülkeyi terk edip Romanya’ya sığınmışlardır. Daha sonra Fransa ve nihayet Londra’da sürgün hükümeti kurmuşlardır. Sovyet hükümeti ise Polonya’nın 1919-20’de işgal etmiş olduğu Belarus ve Ukrayna topraklarına girerek buradaki nüfusun Nazilerin egemenliğine girmesine engel olmuştur. Burada tutsak edilen Polonyalı askerlerden er olanlar serbest bırakılmış, rütbeli olanlar ise tutsak edilmeye devam edilmiştir. 1941 yılında Nazilerin Sovyetler Birliği’ni işgal etmesiyle birlikte bu subaylar o bölgedeki yerel Sovyet halkı gibi tutuklanmış ve katliama maruz kalmıştır.

1945 yılının Ekim ayında savaşın bitmesiyle birlikte savaş suçlarını incelemek adına Amerika, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği tarafından bir mahkeme heyeti oluşturulmuştur. Tarihe Nürnberg Duruşmaları olarak geçen ve üst düzey Nazi yetkililerinin yargılandığı bu mahkemede Sovyetler Birliği tarafından Katın katliamının incelenmesi adına bir komisyon kurulmuştur. Yapılan yeni araştırmalar sonucunda, Polonyalı subayların Alman Gecko tabancalarıyla kurşuna dizildikleri anlaşılırken, öldürülme tarihlerinin de faşistlerin ileri sürdüğü gibi 1940 değil, 1941 sonbaharı olduğu bir kez daha ortaya çıkarılmıştır. Nürnberg mahkemelerindeki bu bulgular İngiliz hakimleri tarafından da doğrulanmıştır.