CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine tepki gösterdi. “Yasalaşırsa cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansürü yaşanacak.” dedi. RTÜK’ün; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını yayınlayan televizyon kanallarına ceza vermesi ile ilgili olarak da Salıcı, “Bu gerekçeyle, bu madde iktidar medyasına uygulanmış olsa muhtemelen hepsi kapısına kilit vurmak zorunda kalacak” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifi ile ilgili olarak da Salıcı, şunları söyledi:

'BASKI VE SANSÜRÜ DAHA DA ARTTIRACAK' 
“Sunulan teklif, basın ve ifade özgürlüğünü daha da geriye götürecek. Teklif sadece gazetecilere değil sosyal medyayı kullanın vatandaşlara ve bilişim ve internet sektöründe çalışanlara da baskıyı artıracak düzenleme. Medyaya yönelik öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımları var. Dezenformasyon, yalan haber, asılsız bilgi ve tahrif edilmiş gibi kavramlar hukuki bir tanım yapılmadan kullanılıyor.

Güvenlik, kamu düzeni ve kamu barışı gibi açılan davalarda sıkça başvurulan muğlak kavramlara başvurularak mahkemelere yeni suçlar tanımlanıyor. Sarı basın kartı vermek gazetecilere bir ödül ve ceza mekanizmasına dönüştürülmüş durumda. Düzenleme yasalaşırsa, biz karşı çıkacağız, bu düzenlemenin yasalaşmaması için karşı çıkacağız. Bu düzenleme yasalaşırsa cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansürü yaşanacak. Baskılar bu kadar fazlayken bu baskı ve sansürü daha da artıracak bir düzenleme ile karşı karşıya olacağız.

'RTÜK’ÜN BU YAKLAŞIMI KABUL ETMİYORUZ'
Soruşturmaksızın veya doğruluğundan emin olmaksızın yayın yapmak gerekçesiyle bir ceza verdi. Eğer gerekçe bu ise herhalde iktidara yakın medya kalmaz. İktidara yakın medyada, her gün bizlerle ilgili ağır hakaretlerin olduğu, yalanların olduğu, olmayan şeylerin olmuş gibi gösterildiği; bununla ilgili dijital alanda bir geçmiş yaratıldığı bir medya ile karşı karşıyayız.

Bu gerekçeyle bu madde iktidar medyasına uygulanmış olsa muhtemelen hepsi kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Dolayısıyla biz RTÜK’ün bu yaklaşımını kabul etmiyoruz. Onların şimdiye kadar yürütmüş oldukları bu baskıcı zihniyete açık bir şekilde karşı duruyoruz."

'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE BU SALDIRILAR DEVAM EDECEK AMA BİZ YILMAYACAĞIZ'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki davalara da değinen Salıcı, “İmamoğlu ile ilgili dava tam evlere şenlik” yorumu yaptı.

İmamoğlu için “ahmak” ifadesini kullanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için Salıcı, “Ağzı bozuk bir insan… Mesele iki siyasi arasındaki bir tartışma olmaktan alınıyor ve İmamoğlu’nun sözlerini Yüksek Seçim Kurulu üyelerine söylediği yönünde dava açılıyor. Davası bu hafta” dedi.

Salıcı, “Kaftancıoğlu, partimizin broşürü vardı, bununla ilgili twit atıyor ve bu twitten dolayı dava var. Biliyoruz önümüzdeki dönemde de bu saldırılar devam edecek ama biz yılmayacağız” yorumunu yaptı.

'BAKAN OLMANIN ÇOK ÖTESİNDE' 
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin ‘kurun fiyatlar üzerindeki baskısını azalttık’ yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, Salıcı, “Sayın Nebati aslında bir hazineden ve maliyeden sorumlu bakan olmanın çok ötesinde ‘stand up’çı kıvraklığı ile ifadelerde bulunuyor. Onun söylediği şeylere kimsenin inandığı yok. Türkiye’de emeği ile geçinen kesimlerin geçinememesi için enflasyonun yükseldiği ve alt gelir grubundan üst gelir grubuna transferin yapıldığı bir dönem yaşıyoruz” yanıtını verdi.

'BÖYLE İDDİALI CÜMLELER SÖYLEMEYİ SEVİYOR'
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Teröre destek veren ülkelerin biz NATO’ya girmesine evet demeyiz” ifadelerinin sorulması üzerine Salıcı, “Böyle iddialı cümleler söylemeyi seviyor” diyerek, Deniz Yücel, Rahip Brunson, Cemal Kaşıkçı davası ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını anımsattı. Salıcı, “Ne zaman bir şeye olmaz dese, arkasından bir anda oluveriyor. Önümüzdeki günlerde, NATO’ya girmesine karşı çıktığı ülkelere de yeşil ışık yakabilir. Bu tipik bir Recep Tayyip Erdoğan davranışı olur” değerlendirmesini yaptı.

'ERDOĞAN YİNE TAM TERSİNİ YAPARSA ŞAŞIRMAYIZ'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘kaçış planı anatomisi’ açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yalanlama açıklamalarının sorulması üzerine Salıcı, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği sözlerden hangisi yanlış? Bu sorulara cevap vermek yerine meseleyi başka bir alana çekme çabasında olduklarını biliyoruz. Bunlara dair cevap almış değiliz. ‘Erdoğan ölümüne burada’ demiş. Az önce üç örnekte Erdoğan’ın bugün dediğinin yarın tam tersini yapmış olduğunu gördük. Yine tam tersini yaparsa şaşırmayız” yanıtını verdi.