Anayasa Mahkemesi, Özgür Gündem davası hakkında verdiği kararda ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin 2016 yılında ‘geçici olarak kapatılması’ üzerine gazete’nin avukatlarının Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru beşinci yılda karara bağlandı.

Henüz yayımlanmayan kararda AYM, Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, gazetenin sahibi, yetkilileri ve çalışanlarının avukatları Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz aracılığıyla 26 Eylül 2016 tarihinde yaptığı başvuruya ilişkin verdiği diğer bir kararda ise; bir kısım başvurucular yönünden ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilemez olduğuna karar verirken, bir kısım için ise, ihlal edildiğine hükmetti.

Kararın ayrıntılarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra, 24 Temmuz 2015 günü Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç,  HaberTürk TV’de katıldığı canlı yayında “Bunlar suç makinesi. Terör örgütünü övüyorlar” diyerek gazeteciler hakkında şöyle konuştu:

…Benim daha sözlerim bitmedi. Elimde bir dosyayla geldim ama süre kalmadı. Bakın size göstereyim. Özgür Gündem ve Evrensel’in de içinde olduğu, diğerlerini saymayayım birçok gazete… bunlar suç makinesi. Bunlara dava açsak cezalara boğulurlar. Terör örgütünün eylemlerini öven ifadeler kullanıyorlar. Bazı isimlerle köşe yazıları yazıyorlar. Ama biz onlara bu kadar çok dava açsak bu davaları da kullanırlar. Yine çıkar aynı şeyleri yazarlar.

Bu hedef gösterme üzerine, bazı gazeteci-yazar ve aydın Arınç hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunuldu. Ancak kısa sürede takipsizlik kararı verildi. O açıklamaya kadar hakkında pek dava açılmayan Özgür Gündem ve yöneticilerine, açıklamadan sonra soruşturma ve davalar adeta yağdı.