Türkiye’nin ayakkabı mağazası FLO’nun Erbil’deki şubesi dini inançlara hakaret ve aşağılama suçlamasıyla kapatıldı. FLO’nun, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Erbil’de bulunan Mega Mall alışveriş mağazasındaki şubesinde satılan bir kadın ayakkabısının tabanında haç işaretinin yer aldığı belirtilirken, mağaza Hıristiyan inancına saygısızlık gerekçesiyle Erbil Valiliği tarafından kapatıldı.

Rûdaw’a konuşan İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Başkanı Ziya Petros, “Bir kadın ayakkabısı modelinin taban bölümünde haç işareti yer almasından dolayı durumu valiliğe bildirdik. Yaptığımız başvuruyu değerlendiren Erbil Valiliği, Şoreş caddesinde bulunan ayakkabıcıyı kapatma kararı çıkardı” dedi. Kendilerine şikâyet geldiğini söyleyen Petros, “Şikâyetleri değerlendirmek üzere mağazaya gittik. Ayakkabıyı inceledikten sonra doğru olduğunu gördük. Aynı modelden bir tane daha istedim, mağazada başka ayakkabılar da gördüm. Bunun üzerine sayın valiyi aradım onlar da harekete geçmeye başladılar” diye konuştu.

DİĞER ŞUBELERİ DE İNCELENECEK
Mağazanın Erbil’de başka şubelerinin de bulunduğunu ifade eden Petros, yarın da diğer şubelerde inceleme yapılacaklarını söyledi. Ayakkabının altına haç işaretinin işlenmesinin bir hakaret olduğunu ve bu durumun Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yasalarına aykırı olduğunu ifade eden Petros, “Yıllardır Hıristiyanlarla Müslümanlar sorun olmadan birlik içerisinde yaşıyor. Bu hakaret toplumsal düzeni hedef almaktadır, bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Hangi dine karşı yapılmış olursa olsun, İnsan Hakları Yüksek Komisyonu olarak biz böyle bir durumun karşısında dururuz” dedi.

İşte o ayakkabı: