Ercan Çankaya

Anneannesiyle çektiği YouTube videolarıyla ünlü olan sosyal medya fenomeni Berkcan Güven, YouTube’da bir video serisine başladı. Geçtiğimiz gün yine bir başka YouTube fenomeni Yusuf Aktaş, bilinen adıyla Reynmen’le yaptığı bir programda “yaptığı ‘rap’in YouTuber rapi” olarak adlandırılmasından rahatsız olduğunu dile getirerek “KPSS mezunu insan rap yapıyor, beden eğitimi öğretmeni rap yapıyor, hani rap protest, devletin altında çalışıyon bilader, ben yüzde yüz bağımsız bir şekilde…” ifadelerini kullanmıştı.

Genç sosyal medya fenomeninin açıklamaları kendi yaş grubundaki takipçilerince ilgiyle karşılansa da yıllardır Hip-Hop kültürüne emek verenlerin tepkisini çekti. En sert tepkiyi ise 2008’den bu yana rap yapan, Türkiye’de protest rap denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Çağrı Sinci gösterdi.

'SENİN AKLIN ERMEZ, ZÜPPE OĞLAN'
Sinci, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

Bazı insanlar şahsiyetlerini ve kimliklerini pazarlayıp soytarılıkla geçimini sağlamayı kendine yediremeyebilir. Senin aklin ermez züppe oğlan. Bu insanlar ideallerini satmamak için başka mesleklerle uğraşabilir. Rap yapan bir kimsenin ayni zamanda başka bir meslek icra etmesi gayet doğal. Fakat sırf YouTube’da küçük çocukları eğlendirebilip şöhret budalalığı çağının herhangi bir payandası oldun diye kendini MC den sayar delüzyonel hallere bürünürsen seninle tabi ki seninle t… geçerler. KPSS mezunu olunmaz; KPSS, kamu personeli seçme sınavı demektir…

Yanındaki rapçi arkadaşların sana ‘NY sound’unun mucitlerinden olan Large Professeur 'un İngilizce öğretmeni, Türkiye'deki çok kafa MC’lerin stilini dahi doğrudan etkilemiş Chip-Fu'nun Matematik öğretmeni, efsanevi MC Krs-One 'in lakabının da Da Teacher oldugunu söylemedi mi? Büyük ihtimalle bilmiyolardır. Kaç yaşında kimin konserine gittiğin önemli değil, bu yaşında, temsil ettiğin her şey bastan sona pop ve balını emdiğin rap müziği ortaya çıkaran Hip-Hop kültürünün doğrudan karşısında konumlanmışsın…

İster rap yap ister direk dansi yap bizi ilgilendirmez, fakat bilerek ya da bilmeden (çok büyük ihtimalle bilmeden) bizim hayatimizi adadığımız, Hip-Hop denen bu beynelmilel karşı kültür hareketinin kitlesel dejenerasyonu sürecinin Türkiye özelindeki çok önemli bir figürüsün.

'SENDİKADAN BAHSETTİM, AMA NE ANLADI BİLMİYORUM'
Çağrı Sinci, Twitter'daki açıklamalarıyla ilgili Toplumsal'dan Ercan Çankaya'ya konuştu. YouTube kaydını kendisine bir arkadaşının attığını, daha önce Berkcan Güven'i tanımadığını söyleyen Sinci, kaydı dinleyince “Devlet altında çalışan insanların protest olamayacağına, tüm devlette çalışanların devletin görüşlerini yansıttığı” yolundaki ifadelerine sinirlendiğini, yukarıdaki açıklamayı da bunun üzerine yaptığını söyledi. Berkcan Güven’in hayranlarının onun adına cevap verme yarışına girmesiyle ‘twit’lerinin Twitter’da yayıldığını belirtti.

'13 YAŞINDAN BERİ RAP YAPIYORUM'
Güven’in bu açıklamayı yapmasında yaşının da etkisi olabileceğini söyleyen Sinci, ‘tweet’lerinde KESK’ten, sendikalardan bahsettiğini, ama Güven’in muhtemelen bir şey anlamadığını belirtti. “Öğretmen olmadan önce de rapçi olduğunu, öğretmenliği bıraktıktan sonra da rap yapmaya devam ettiğini” söyleyen Sinci, Hip-Hop’ın bir meslek değil, duruş olduğunu söyledi. ‘Rap’in, protest Hip-Hop kültürün içinden çıkan bir müzik türü olarak “yaşadığını anlatmayı” gerektirdiğini söyleyen rapçi, bu tartışmayı devam ettirmeyeceğini, birkaç gün de sosyal medya hesaplarını kullanmayacağını söyledi.

SÖZLERİNİN SORUMLULUĞUNU ALAMAYACAK OLANLAR...
Berkcan Güven'in, Çağrı Sinci'ye cevap verdiği 'twit'i alıntılayan Türkiye'nin devam eden en eski Hip-Hop gruplarından Boykot'tan Emre Olkun da şu ifadeleri kullandı:

Herkes haddini bilsin, ağzından çıkanların sorumluluğunu alamayacak olan da konuşmasın.