Toplumsal Kültür Sanat

Usta yazar Buket Uzuner, yapımcılığını OG Prodüksiyon’un üstlendiği, Netflix'te yayınlanan “Atiye” dizisi için intihal davası açtı. Açılan davanın gerekçesinde, Uzuner’in “Tabiat Dörtlemesi” olarak bilinen “Su”, “Toprak”,”Hava”, “Ateş” adlı romanlarının hepsinde ana karakter olan ‘Defne Kaman’ ve anneannesi ‘Umay Nine’nin dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı belirtildi.

Buket Uzuner, konuya ilişkin olarak, bu davanın Türkiye’de yaygın olan edebî intihaller için bir örnek teşkil edeceğini ve bundan sonra fikir hırsızlığının zorlaşacağını umduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok bilinen bir teknik konudur. ‘Atiye’ dizisinin senaryosu, Buket Uzuner’in ‘Defne Kaman’ın Maceraları – Toprak’ romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulduğu ‘Atiye’ dizisi, yazarın ‘Su’, ‘Hava’ ve aynı serinin yazmakta olduğu ‘Ateş’ adlı eserlerine karşı bir fikrî ihlalidir.

‘Atiye’ dizisi senaryosundan Buket Uzuner’den izinsiz ve habersiz alınan (arkeolog, anne, kız kardeş gibi) ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında geriye ‘Atiye’ diye bir dizi kalmamaktadır. Burada açık ve net bir intihalden ziyade Buket Uzuner’in sevilen romanının ustaca değiştirilerek işlenmesi ve bundan bir senaryo çıkarılması söz konusudur. Buna rağmen yapımcılar kamuoyunu yanıltmamışlar ve kamuoyu bu dizinin ‘Toprak’ romanı ve dört elementin karakterleri ve konusunun değiştirilerek işlenmesi olduğu farkına varmış ve bunu sosyal medyada dile getirmiştir.

Netflix'ten ya da OG Prodüksiyon'dan ise henüz konuya ilişkin açıklama gelmedi.