TBMM Genel Kurulu’nda, dün güvenlik soruşturmasıyla ilgili düzenlemenin de yer aldığı torba yasa teklifi görüşüldü. AKP, teklifin görüşmelerinden önce muhalefet partileriyle yaptığı değerlendirmelerin ardından güvenlik soruşturmasıyla ilgili maddeleri tekliften çıkarma kararı aldı. AKP yöneticileri, “Teklife son şeklini verip yeni yılda, yeniden TBMM gündemine getireceğiz” bilgisini verdi. 

YENİDEN DÜZENLENMİŞTİ
Geri çekilen maddeler, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda güvenlik soruşturmasını yeniden düzenliyordu. İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında da güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılması, bu kişilerle ilgili anayasaya ve devlete sadakat ve bağlılık, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak, bu örgütlere yardım etmemek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamak ya da kullandırmamak, bu örgütlerin propagandasını yapmamak, ilke ve kurallarıyla kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde ilişiği bulunup bulunmadığı ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığı yönlerinden haklarında değerlendirme komisyonlarında toplanacak verilerin esas alınması öngörülmüştü. 

Muhalefet partilerinin muhalefet şerhinde, söz konusu maddelerin anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu, güvenlik soruşturması ve arşiv taramasıyla ilgili maddelerin oldukça muğlak, hukuk dışı, idareye sübjektif karar verebilmesine neden olacak düzenlemeleri içerdiğine dikkat çekilmişti.