Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin (TYD) 1995’ten beri düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncılara verdiği ödül bu yıl yazar Buket Uzuner, Mikado Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Okan Arıkan ve Antik Sahaf Kitabevi’nin kurucusu İsmail Kün’e verildi.

Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle çevrimiçi düzenlenen ödül töreni Türkiye Yayıncılar Birliği YouTube hesabından canlı yayınlandı. TYD Başkanı Kenan Kocatürk 2021 yılının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 73’üncü yıldönümü olduğunu anımsatarak “Yayıncılık telif hakları ve ifade özgürlüğü üzerinde yükseliyor. Birliğimiz düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli bir parçası olan yayınlama özgürlüğünün güvence altına alınması, yazarlarımızın yazma ve yaratma, halkımızın bilgi edinme ve okuma özgürlerine getirilen her türlü kısıtlamanın kaldırılmasından yana tavır almaktadır” diye konuştu.

'KİTAPLAR SUÇ İŞLEMEZ AMA...'
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin “2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü” ödülü yazar kategorisinde Buket Uzuner'e verildi. Usta yazar, ödülü "Türkiye’de düşüncenin ve ifadenin suç olmadığı, kitapların sansürlenmediği günler görelim. Kitap suç işlemez ama suçluyu anlatır" ifadeleriyle duyurdu.

Uzuner ayrıca, ödül töreninde yaptığı konuşmanın metnini de paylaştı: