Toplumsal Haber Merkezi

Toplumsal Yayın Grubu, geçtiğimiz yıl Kuşadası Belediyesi ile işbirliği içinde ilçede kitap fuarı başlatmıştı. Bu yıl ise 30 Temmuz - 15 Ağustos arasında ilçe merkezinde ikincisi düzenlenen fuarda katılımcı yayınevleri arasında yer alacak olan Toplumsal, ilçenin belediyenin de 'olur' vermesiyle korsan kitap cennetine dönüştürülmesini protesto etti ve yazarlarıyla birlikte fuardan çekilme kararı aldı.

Toplumsal Yayın Grubu'ndan yapılan açıklamada, fuara katılacak onlarca yayınevi ve yazarın da konuya dikkat çekmesi gerektiği hatırlatılırken emek hırsızlığına karşı birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı.

Belediyeye ait pazar alanında korsan kitap tezgahlarının açılmasına kimlerin onay verdiği sorulan açıklamada ayrıca "bu korsan fuarından kimler nemalanmaktadır" denildi.

Yapılan açıklama şöyle:

​Okurlarımıza ve kamuoyuna,

Kuşadası Belediyesi'nin ilçenin merkezinde düzenlediği ​Kuşadası Kitap Fuarı'ndan Toplumsal Yayın Grubu olarak çekildiğimizi bildiriyoruz. Grubumuzun geçen yıl temelini attığı ve büyük bir basın kampanyasıyla onlarca medya organında yapılan haberlerle ​tüm Türkiye'ye tanıttığı Kuşadası Kitap Fuarı'nın bu yıl yapılacak ikincisinde katılımcı olarak yer almayı planlamıştık. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen sorun yaratan başlıklarda herhangi bir gelişme olmaması ve Ömer Günel yönetimindeki Kuşadası Belediyesi'nin konuya duyarsızlığı, grubumuzu bugün başlayacak fuarın dışına itmiş oldu.

Ege'nin birçok noktasına adeta çöken 'korsan çetesi' ile birçok belediyenin mücadele ettiğini biliyoruz. Kuşadası'nda ise durum tam tersidir! Belediyenin mücadele konusu olan korsan, Kuşadası'nda belediyenin pazar alanında yapılıyor. Belediyenin pazar alanına korsan kitap satan tezgahlar kimin 'olur' vermesiyle açılıyor? Belediyenin Kültür Müdürlüğü'nün onaylamadığı bir ticari ya da kültürel faaliyet belediye mülkünde faaliyete geçirilebilir mi? 2. Kuşadası Kitap Fuarı'nın yapıldığı alanla aynı sahil şeridinde 'korsan kitap fuarı' yapma cesaretini emek hırsızlarına kim vermektedir? Bir soru daha sormadan geçemeyeceğiz, bu korsan fuarından kimler nemalanmaktadır?

Onlarca yayınevinin ve Türkiye'nin tanınmış yazarlarının katılacağı 2. Kuşadası Kitap Fuarı, bu koşullar altında sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Okurlarımız bilir, emek hırsızlığına sessiz kalma şansımız yoktur, isyan etme hakkımız vardır. Aynı ilçede belediyenin kontrolünde korsan kitapları satılan katılımcı yazarların yine belediyenin düzenlediği bir fuarda oturup okurla sohbet etmesinin, kitabını imzalamasının bir kıymeti de yoktur. 

Bu nedenle, kurucusu olduğumuz Kuşadası Kitap Fuarı'ndan yayınevimiz ve yazarlarımızla birlikte çekildiğimizi üzülerek açıklarken katılımcı yayınevleriyle yazarların da emek hırsızlığına karşı ses çıkarmalarının görevleri olduğunu hatırlatıyoruz.  

Saygılarımızla