CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde limanın kapasite artışı için verilen “ÇED Olumlu” kararına tepki gösterdi. Arkeolojik sit alanının tehlike altında olduğunu belirten Yüceer, “Projenin yapılmak istendiği kıyı Perinthos Antik Kenti’nin içinde yer alıyor” uyarısında bulundu.

Tekirdağ Marmaraereğlisi’nde yer alan MARTAŞ Marmaraereğlisi Liman Tesisleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan liman kapasite artışı için verilen “ÇED Olumlu” kararı verildi. Projenin yapılmak istendiği kıyının Perinthos Antik Kenti’nin içinde kaldığına dikkat çeken Yüceer, “ÇED konusu olan proje, genişleme yapılması planlanan kıyı, deniz tabanı ile birlikte Birinci Derece Arkeolojik Sit alanıdır. Perinthos Antik Kenti’nin tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır” dedi.

ŞEHRİN TARİHSEL DEĞERİNE ZARAR VERECEK
Liman alanı ve genişlemesi projelendirilen alan 1/100.000’lik ve 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planında proje alanının ‘turizm alanı’ olarak işaretlendiğini belirten Yüceer, “Antik Perinthos Kenti’nin Marmaraereğlisi, Tekirdağ ve Türkiye turizmi için çok önemli bir değer olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mimar Sinan Üniversitesi ile birlikte yürütülen tarihi kurtarma kazıları ve restorasyon çalışmaları ile Turizm Strateji Planlarında ‘Marmaraereğlisi ilçesinin Tekirdağ’ın en önemli tarih ve kültür destinasyonu olacağı’ belirtilmektedir. Ülkenin en önemli tarih ve turizm merkezleri arasında planlanan bir şehrin denizle bağını keserek, kıyı şeridini kirli endüstriyel faaliyetlerin odağı olacak işletmeler ile doldurmak devletin kendi içinde bulunduğu büyük bir çelişkidir. Bu çelişkide AKP iktidarı, tarihi ve doğayı değil kârı ve rantı tercih etmiştir. Yapılacak ilave tesisin Marmara Denizi, Marmaraereğlisi şehrinin yaşam kalitesine zarar vereceği, arkeolojik yapıyı tahrip eden silsilenin bir parçası olacağı ve şehrin tarihsel değerine zarar vereceği ortadadır” dedi.

Proje kapsamında liman kapasitesinin 70 bin DWT’den 100 bine çıkarılacağını kaydeden Yüceer, gemilerin iskele ve rıhtımlara yanaşabilmeleri için deniz tabanında dip taraması yapılmasının planlandığını ifade etti. Dip taramasının deniz tabanına deniz biyolojisi ve oşionografik etkileri olacağını belirten Yüceer, ÇED dosyasında iki eski tarihli ÇED Olumlu Kararı’na atıf yapıldığına dikkat çekti. Yüceer, “2007 ve 2012 tarihli iki eski ÇED Olumlu Kararı’na atıf yapılsa da dönemin Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği yürürlükten kalkmıştır. Mevcut ÇED süreçli için 25.11.2014 ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve yürürlükteki Çevre Etki Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında verilen kararlara atıf yapılmalıdır” diye konuştu.