Kahvaltılı olarak gerçekleştirilen toplantıya Başkan Hürriyet’in yanı sıra İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği Başkanı Murat Öztürk, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Kocaeli Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Faruk Mamik, Kocaeli Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Göçer, Kocaeli Berberler Odası Başkanı Mustafa Bozkurt, Kocaeli Kuaförler Odası Başkanı Yavuz Doğar, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, STK temsilcileri, basın mensupları, bölge esnafı ve İzmit halkı katıldı. 

BİZLERE SORARAK ADIM ATTIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Fethiye Caddesi’nde gerçekleşen toplantıda ilk olarak söz alan İzmit Kent Merkezi Ticari Dayanışma Derneği Başkanı Murat Öztürk, “Aslında bugün İzmit için çok güzel bir gün, İzmit esnafının uzun zaman istediği ve bir türlü yapılamayan bu ortak proje için başkanımızla bir araya geldik. İzmit esnafını burada temsil etmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bu süreçte bize destek olan Başkanımız Fatma Hanım’a teşekkür ediyoruz. Bizlere sorarak bizlerle birlikte değerlendirerek adım attığı için teşekkür ediyoruz” dedi. 

BEN YAPTIM DEĞİL BİZ YAPTIK

Ardından konuşan İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, “40 yıldır burada ticaret yapan biri olarak benim içinde önemli ve anlamlı bir gün, bu tarihi mekânda İzmit için düzenlemeler, uygulamalar yapılacak. İşin teknik boyutuna çok girmek istemiyorum ama Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet, “Ben yaptım oldu” mantığıyla değil “Biz yaptık” mantığıyla hareket etti. Biz yaptık mantığını kamuoyuna sunmuş bulunmaktayız. Esnaf ve kent halkı belirlenen üç eş değer projeden birini seçecek. Projeyi başlatan Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e çok teşekkür ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTIK

Son olarak konuşan ve projelerin tanıtımını yapan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Birlikte adımlar atmak, ben yaptım oldu mantığıyla değil, iyi bir işi beraber tasarlayıp, oylayıp keyfini de beraber sürmek çok önemli. Göreve geldiğimizden beri çalışma prensibimizi halka sorarak, hep birlikte nasıl ilerleyebiliriz diyerek şekillendirdik. Her ne kadar pandemi süreci sıkıntı yaratsa bile pandemiye ilişkin çalışmalarımızı aksatmadan ve pandemiyi de bahane etmeden gece gündüz çalıştık” diye konuştu. 

HALK SEÇSİN, HALK YÖNETSİN, KARARI HALK VERSİN

Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet, “Kentin yıllardır çözülemeyen işleri var. Fethiye Caddesi’nde bu projelerden bir tanesi. Kentin kalbi Fethiye Caddesi’nin elden geçmeye ve açık bir AVM statüsüne ulaşmaya ihtiyacı var. Seçimden önce ve sonra sizinle bu konuda birçok kez bir araya geldik. Sonunda sizlerin, esnafın ve halkın düşünceleriyle hareket ederek hızlı proje yarışması yapmaya başladık. Ciddi anlamda ihale yöntemine dayalı gerçekleştirdiğimiz yarışmada sadece jürinin seçtiği projeyi uygulamayalım diyerek jüri birkaç projeyi seçsin düşüncesiyle seçilen projelerden halkın beğenisine sunalım dedik. Projeyi halk seçsin, halk yönetsin, kararı halk versin istedik” dedi. 

ÜÇ EŞ DEĞER PROJE SEÇİLDİ 

Başkan Hürriyet, “Sosyal belediyecilik anlayışı ile biz bir ilki gerçekleştirdik. Bu yarışmada birinci seçilmedi. Jüri tarafından üç eş değer proje seçildi. Geri kalanını halk seçecek, halkın onayına sunduk. Halk tarafından birinci seçilecek ve uygulanacak proje için yine fikirlerinizi belirtip değişiklikler için düşüncelerinizi aktarabileceksiniz. Seçilen proje daha da geliştirilerek en güzel hale getirilecek” ifadelerini kullandı. 

SÜREKLİ PARKE DEĞİŞTİREN BELEDİYE OLMAK İSTEMİYORUZ

Projede kaliteli malzeme kullanacaklarını ifade eden Başkan Hürriyet, “Ben ayrıca bir teşekkürü proje koordinatörü Arsal Arısal’a ve proje ekibine etmek istiyorum. Pandemi süreci nedeniyle yaşanan ertelemelere rağmen gece gündüz, haftalarca ve aylarca çalıştılar. Biz bu projeyi esnafa tek tek sorduk. En çok önünde durduğumuz konular, kolay uygulanabilir olması, hızlı bitirilmesi, uzun ömürlü olması ve kullanılacak malzemenin kaliteli olması oldu. Biz sürekli parke değiştiren bir belediye olmak istemiyoruz. Harcadığımız parada yetim hakkı var. O yüzden kaliteli ve uzun ömürlü malzemeleri kullanacağız” diye konuştu. 

KENT OLARAK YEŞİLE İHTİYACIMIZ VAR

Başkan Hürriyet, “Fethiye Caddesi’nin yeniden düzenlenme projesiyle birlikte burada sadece alışveriş yapılsın değil, insanların dinlenme alanı eksikliğini gidermek istiyoruz. Sosyal, sanatsal faaliyetlerin yapılabileceği alanlar yaratacağız. Kentin en büyük sıkıntısı görsel kirlilik ile ilişkili konular oluyor. Bu düzenlemeyle birlikte bu sıkıntıyı aşmak istiyoruz. Bizim kent olarak yeşile ihtiyacımız var. Pandemi ile birlikte yeşilliklere ne kadar ihtiyacımız olduğunu anladık. Çalışmalarımızı bu yönde yürüteceğiz” dedi.

BAŞKAN HÜRRİYET PROJELERİ DETAYLI OLARAK ANLATTI

Başkan Hürriyet, konuşmalarının devamında jüri heyeti tarafından seçilen ve halkın oylamasına sunulan üç eş değer projenin tanıtımını gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet, projelerde kullanılacak malzemeleri tek tek gösterirken hangi alanlarda kullanılacağını detaylı bir şekilde anlattı. Hürriyet ayrıca, yeni düzenlemeyle birlikte sahne sanatları, sanat sohbetleri gibi sosyal etkinliklerin yapılabilmesine imkân tanınacağını belirtti. Fethiye Caddesi’nin mevcut halinin görsel olarak iyi olmadığını, dükkân önü basamaklarının farklı farklı olduğunu özellikle engelli vatandaşların ihtiyaçlarına cevap vermediğini ifade ederek yapılan yeni düzenlemeyle bu sıkıntıların giderileceğini sözlerine ekledi.

EN NİTELİKLİ, EN ŞIK VE EN UYGULANABİLİR

Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet, “Bize 59 proje sunuldu. Bu 59 proje tek tek tüm detaylarına kadar incelendi. Planlamalar, uygulanabilir olup olmaması, kullanılacak malzemeler, malzemelerin kalitesi gibi bütün teknik detaylar incelenerek üç tane en nitelikli, en şık ve en uygulanabilir proje halkın oylamasına sunuldu” diye konuştu. 

ALT YAPI KONUSUNDA BÜYÜKŞEHİR İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Konuşmasında alt yapı sorununa dikkat çeken Başkan Hürriyet, “Fethiye Caddesi’nde alt yapı sorunumuz var. Buradaki alt yapıda İSU, Telekom, elektrik ve doğalgaz gibi birçok kurumun el atması gerekiyor. Kazmayı vurduk mu kolay değil işimiz. İSU Genel Müdürü Ali Bey ile bir görüşme gerçekleştirildi. Bu projeyi uygulamak istediğimizi söyledik. Ali Bey, yatırım programında yok ama yazılı talepte bulunun, yatırım programına alıp alamayacağımızı görüşelim dedi. Ayrıca Büyükşehir yürüyüş yolunu planlıyor. Orada da alt yapı çalışması gerçekleşecek. Kot yükselecek, onlarla entegre gitmemiz gerekiyor. Yatırım programına aldırabilir miyiz diye düşüncemizi sunduk dönüş bekliyoruz. Eğer Büyükşehir girmezse, biz de yapmıyoruz demeyeceğiz. Mutlaka çözüm üreteceğiz” dedi. 

PROJENİN BAŞLANGICINA ESNAF KARAR VERECEK

Projenin ne zaman başlayacağı ile ilgili de bilgi veren Başkan Hürriyet, “Pandemi dolayısıyla esnafımızın sıkıntısı var. Bu nedenle bu projenin inşaatını hızlı olması lazım, hızlı bitirilmesi lazım. O yüzden projenin hızlı bitirilmesi, esnafın mağdur edilmemesi, dükkanlara müşteri girmesinin önüne geçmeden bunlara yönelik tercihler yaptık. Projenin ne zaman başlayacağına dair net tarihi yine esnafımız verecek. Çünkü onlar ne zaman ilk kazma vurulsun bizim işlerimiz bu dönemde daha az etkilenir dedikleri anda biz çalışmaya başlayacağız. Yani projenin inşaat çalışmalarının ne zaman başlayacağına da esnafımız karar verecek. Ayrıca proje başladığında çalışmalar gece ağırlıklı yapılacak. Müteahhitlerin başında duracağım kuşkunuz olmasın. Geç olsun güç olmasın istiyoruz. İyi bir şey olmasını istiyoruz. Bu yüzden zaman sıkıntıları olacak, hoşgörü bekliyoruz. Bu yüzden sizlere sorarak, fikirlerinizi alarak ilerliyoruz. Buraya girildiği zaman en hızlı bir şekilde çıkmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZI OYLAMAYA DAVET EDİYORUZ

Başkan Hürriyet son olarak, “Halk oylaması için Fethiye Caddesi’ne stant kurduk. Özellikle internette yapmadık. Çünkü internetten kontrol edilebilmesi pek mümkün değil. Bu nedenle stant kurarak hem teknik sorulara cevap verilmesi adına hem de projenin daha detaylı incelenmesi adına oylamamızı başlattık. Bir hafta boyunca duracak Fethiye Caddesi projesi halk oylaması için bu bölgeyi kullanan vatandaşlarımızı davet ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.