Toplumsal Haber Merkezi

Müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul’da yaptığı toplantı sonrası kişi başı 1000 lira ödeme yapılacağını duyuran Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a müzisyenlerin tepkisi büyüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul'da yaptığı toplantı sonrası müzisyenlere bin lira ödeme yapılacağını duyurmuştu. Bakanlığın bu komik yardımı için bir de üstüne video istenmesine müzisyenlerin yanıtı "isyan" oldu.

Söz Yazarı Şehrazat, skandal uygulamaya tepkisini "Duydum ki ihtiyacı olan müzisyenlere yapacakları 1000 TL yardım için kişilerden video isterlermiş! Müzisyenleri medya maymunu sanmışlar. İstemezuk, sizin olsun" ifadeleriyle gösterdi.

'YARDIM İÇİN TAKLA ATMAYACAĞIM'
Karara bir tepki de sanatçı Yasemin Göksu'dan geldi. Bağlı olduğu meslek birliğinden gelen mesajla durumu öğrendiğini belirten Göksu, "Sağolsunlar... Kültür Bakanlığı biz sefil sanatçılara 1000 er lira bağış lütfunda bulunmuş. Sanatçılara destek bunun adı. Ama bu biner lirayı da karşılıksız vermiyor" dedi. "Görüşmeye giden meslek birliklerimize demişler ki, ihtiyacı olan müzisyen, şarkıcı, bestecilere para veririz ama karşılığında bir proje hazırlayın. Sanırsınız ki her ay bizi paraya boğacaklar. Hayır! 1 defaya mahsus 1000 TL" diyerek dev projeyi özetleyen Yasemin Göksu, bu desteği protesto ettiğini belirtirken "İdris Naim Şahin vardı hani bir zamanlar içişleri bakanımızdı. Ziyaret ettiği bir yerde, bakanın geldiğine sevinen bir yurttaşa 'takla at da sevindiğini görelim' demişti hani. Yardım için takla atmayacağım. Atmayacağım!" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

'BU BİR SLOGAN OLABİLİR'
Besteci, balet ve oyuncu Mazlum Çimen ise, Yasemin Göksu'nun 'Yardım için takla atmayacağım' ifadelerinin bu protestonun sloganı olabileceğini yazdı. "Müzisyenlere yapılacak olan 1000 tl için Yasemin Göksu, 1000 tl için takla atmayacağım demiş" diyen çimen "Bu bir slogan olabilir" ifadelerini kullandı.

'BEN YOKUM BU MÜSAMEREDE'
Sanatçı İlkay Akkaya ise, olayın farklı bir yönüne dikkat çekti ve "Meslek birliklerimiz de kabul etmiş bu müsamereyi" dedi. Projeyle "Şöyle adamakıllı bir para olsaydı da, reddetmenin kıvancını yaşayabilseydik bari" diyerek alay eden usta sanatçı, "Bu projeyi, meslek birliklerimiz kendi başına hayata geçirebirdi zaten. O da ayrı konu. Ben yokum bu müsamerede" ifadeleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

'BÖREK PİŞİRİRİM SATARIM AMA...'
Bakanlığın sanatçılarla dalga geçmek için ortaya attığı düşünülen projeye sanatçı Ceylan Ertem ise "Sokak müziği yaparım, olmadı börek çörek pişirir satarım, o bin lirayı almayı gururuma yedirmem" sözleriyle yanıt verdi.

"Bin tl elbette birkaç fatura, belki bir borç geri ödemesi, belki çoluk çocuğumuzun masrafı için fena olmaz. Ancak mart ayından bu yana, yani 10 aydır işsiz kalmış müzisyen ve şarkı yazarları için bu meblağ utanç verici" diyen Ertem, "Üstelik ne zaman işlerimize geri döneceğimiz de belirsizken" diye de not düştü.

Bir kez daha başkaları adına utandığına vurgu yapan Ceylan Ertem "Bin tl, bir sadaka gibi... Kiranı ödeyemezsin, 1 ay dahi geçinemezsin. Hiçbir anlamı olmayan bir hareket. Tek anlamı; ‘biz müzisyenlere yardım etmedik mi ettik’ diyebilmek. Yerseniz" ifadeleriyle sanatçılara yaşatılanlara isyan etti.