Çeviri: Ercan Çankaya

Bob Marley’in yol arkadaşı, bugün dünyanın her yerinde Reggae'nin yolunu çizen müzisyen Bunny Wailer, geçtiğimiz gün 73 yaşında hayatını kaybetti.

Jamaika, Kingston’lu müzisyen çocukluk arkadaşı Bob Marley’le birlikte The Wailers’ın kurucu üyesiydi. İkili, 1974’te Wailers dağılmadan önce Simmer Down ve Stir It Up gibi reggae klasikleriyle uluslararası üne kavuşmuştu.

Üç kez Grammy ödüllerine davet edilen Wailer, 2017’de Jamaika hükümetinden liyakat nişanı almıştı.

Ölümü menajeri Maxine Stove ve Jamaika Kültür Bakanı Olivia Grange tarafından duyurulan Wailer’ın ölüm nedeni bilinmiyor. Wailer’ın bir süredir sağlık sorunları yaşadığı, 2020 Temmuz’unda hastaneye kaldırıldığı biliniyordu.

Ölümünün ardından hayranları ve arkadaşlarınca efsane olarak tanımlanan müzisyenin ardından “Bizi gururlu kral yaptın” yorumları yapıldı.

Red Hot Chili Peppers’ın basçısı Flea, Wailer için gerçek bir roçkçı ve asil bir adamdı yorumu yaptı.

Jamaika Başbakanı Andrew Holness da müzisyenin ölümünü Jamaika ve reggage için büyük bir kayıp olarak nitelendirdi.

THE WAILERS’IN HAYATTAKİ SON ÜYESİYDİ
Gerçek adı Neville O'Riley Livingston olan Wailer, Bob Marley'in 1981'de kanserden ölümü ve Peter Tosh'un 1987’de bir soygun sırasında öldürülmesinden sonra The Wailers'ın hayatta kalan son üyesi olmuştu.

20 Nisan 1947'de doğan Livingston, ilk yıllarını bir bakkal dükkanı işleten babası Thaddeus’le birlikte Nine Miles köyünde geçirdi.

BOB MARLEY’LE NASIL TANIŞTI?
Bob Marley’le ilk burada tanıştılar. Kısa sürede yakın arkadaş olan ikili, ilk müziklerini birlikte okudukları ilk ve ortaokulda yaptılar.

Marley'nin babasının 1955'teki ölümünün ardından, annesi Cedella, Livingston'ın babasının yanına taşındı. Marley ve Livingston üvey kardeşler olarak büyüdüler. Kingston'daki Trenchtown'a taşındıktan sonra Peter Tosh ile tanıştılar ve The Wailing Wailers adında bir vokal grubu kurdular.

İLK GİTARI BAMBU VE KONSERVE KUTUSUNDAN
Bölge yoksuldu ve şiddet doluydu. Livingston burada ilk gitarını bir bambu, ince elektrik telleri ve büyük bir sardalye kutusundan yapmıştı.

Joe Higgs, namı diğer “Reggae'nin vaftiz babası” bu üç çocuğu kanatları altına aldı. Onun vesayeti altında seslerini geliştirdiler. İsimlerini The Wailers olarak kısaltmadan önce Junior Braitwaite’i de gruplarına eklediler.

Aralık 1963'te grup, Marley'in Kingston gettolarında barış için yazdığı bir şarkı olan Simmer Down'ı kaydetmek için Coxsone Dodd'un Studio One adlı stüdyosuna girdiler.

Şarkı duyulur duyulmaz Jamaika’da hit oldu. İnsanlar, Wailers’ten önce Simmer Down’ı biliyorlardı.

İlk albümleri The Wailing Wailers'ı 1965'te yayınlamadan önce Duppy Conqueror'un orijinal versiyonunu kaydettiler.

Kısa süre sonra Marley evlenip ABD’ye taşınınca grup müziğe ara verdi. Ardından Livingston, esrar bulundurmaktan bir yıl hapis yattı.

‘REGGAE’İN HAK ETTİĞİ YERDE OLMASINDAN GURURLUYUM’
1973’te yayımladıkları Burnin’ albümündeki I Shot The Sheriff, Small Axe ve Get up, Stand up gibi klasiklerle uluslararası üne ve başarıya kavuştular. Fakat bu Wailers’ın son albümü oldu.

Grubun dağılmasından sonra Livingston Dreamland, Fighting against Conviction gibi solo albümlerini yaptı. 1990'larda, üç kez en iyi reggae albümü dalında Grammy ödülü kazandı.

2006'da Washington Post'a verdiği demeçte, "Reggae müziğinin hak ettiği yere gelmesine hizmet ettiğimi bilmekten memnunum, bunun parçası olmaktan gururluyum" diye konuşmuştu.