Ercan Çankaya

Oyunculuktan, öykü anlatıcılığına kadar sanatla iç içe olan Neyzen Sercan Peşan'ın son albümü Nefes Öyküleri Spotify üzerinden yayında.

Ney’i "en güzel lisan" olarak niteleyen Peşan Nefes Öyküleri için çalışmalara dört yıl önce başlamış. Peşan’ ın bu projesine Erkan Oğur, Veronika Vitazkova gibi usta isimlerin yanı sıra Berkay Bayram, Lütfücan Kapucu gibi genç yeteneklerle beraber yedi farklı ülkeden yirmi sanatçı farklı etnik ve modern enstrümanlarla dâhil olmuş. Bilhassa pandemiyle gelen karantina sürecinde albüm çalışmalarına hız veren Peşan, "Eve kapandığımızda düşünmeye, hissetmeye ve üretmeye daha çok fırsatım oldu; Nefes Öyküleri de aslında bu halin bir hediyesiydi" diyor.

ODTÜLÜ, MÜHENDİS, NEYZEN
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği eğitim gören Peşan, öğrencilik yıllarında sahne sanatları ve oyunculukla uğraşmış. 1982 doğumlu sanatçı, neyle üniversiteden mezun olacağı sene ilgilenmeye başlamış. Uzun süre 2012’de hayatını kaybeden TRT sanatçısı, Neyzen Mahmut Ekrem Vural’dan dersler alan Peşan’a göre ney, lisanların en güzeli. Sanatçı ney üflerkenki duygularını şöyle tanımlıyor:

Üflerken sanki anadilimde konuşuyor gibi hissediyorum. Hatta çoğu zaman dilin ötesinde tercüman oluyor bu hislerime.

MEVLEVİ AYİNLERİNİN DÜZENLİ NEYZENİ
Yaklaşık 15 yıldır müzik çalışmalarını kesintisiz devam ettiren sanatçı, Sedat Anar ve Altay İlgün gibi sanatçıların albüm çalışmalarında da yer almış. Peşan, Mevlana Kültür Sanat Vakfı tarafından yaklaşık 10 senedir Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde her ay düzenlenen Mevlevi ayinlerinde de neyzen olarak yer alıyor.

PANDEMİ DÖNEMİNDE GENİŞ KİTLELERE ULAŞTI
Aynı zamanda mühendis olan sanatçı, pandemiyle birlikte ise karantina sürecinde didgeridoo, ud, kora, santur, kopuz gibi geleneksel ve etnik sazların yanı sıra piyano, çello, arp, gitar ve benzeri enstrüman icracılarıyla yaptığı uzaktan kayıt düetlerle sosyal medya üzerinden geniş kitlelere ulaştı.

Bu süreçte kendi bestelerinden ve klasiklerden oluşan repertuarını da dijital platformlarda dinleyicileriyle buluşturmaya başlayan sanatçının, Berkay Bayram ile kaydetmiş olduğu Erik Satie Gnossienne No.1 kaydı Spotify editör listesine girerek büyük başarı gösterdi.

BÜLENT EVCİL VE FAZIL SAY’LA ÇALIŞTI
Peşan’ın dünyaca ünlü virtüözlerimiz Jamal Aliyev, Bülent Evcil gibi isimlerle yaptığı kayıtlar da büyük ses getirdi. Peşan’ın kendine has müzikal paylaşımları dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say başta olmak üzere pek çok sanatçının da ilgisi ve takdiriyle karşılandı.

ALBÜMÜN İLK KAYDI ERKAN OĞUR’DAN
15 eserlik enstrümantal “Ney” albümü Nefes Öyküleri Spotify’da yayında olan Peşan, sevdiği müzisyen dostları ve hocalarının da dâhil olduğu bir ney albümü oluşturma fikrinin onu her zaman heyecanlandırdığını söylüyor. Bunun için dört sene önce çalışmaya başladığını ifade eden sanatçı, albüm için kayda aldığı ilk parçasının Başlangıç isimli ilk parçasında yer alan Erkan Oğur’a ait Oğur Sazı kaydı.

Karantina süreciyle beraber eve kapanılan süreçte müzik düşünmeye, hissetmeye ve üretmeye daha çok fırsat bulan sanatçı; Nefes Öyküleri projesinde yer alan pek çok parçanın kendisine bu dönemin bir armağanı olduğunu söylüyor.

Sercan Peşan’la gerçekleştireceğimiz söyleşiyi, çok yakında Toplumsal sayfalarında okuyabileceksiniz...