Çeviri: Ercan Çankaya

İspanya’da aydınlar, reformist Podemos hükümetinin göz yummasıyla “devletin kurumlarına ve İspanya saltanatına hakaret”ten hakkında tutuklama kararı çıkarılan komünist rapçi Pablo Hasél için seferber oldu.

İspanya’da Podemos hükümeti, komünist rapçi Pablo Hasél’i Twitter’da ‘terörü yücelttiği’ ve devletin kurumlarına ve kraliyete hakaret ettiği gerekçesiyle hapse atmaya hazırlanıyor. İspanya’nın Sosyalist Partisi (PSOE), yaptığı açıklamada Hasél’in 1978’de Faşist Franco diktatörlüğünün devrilmesinden bu yana fikirlerinden dolayı hapse girecek ilk sanatçı olduğunu açıkladı.

‘YOLSUZ KRALI GÖRMEZDEN GELEN YARGI, HASEL’İN PEŞİNE DÜŞTÜ’
Asıl adı Pablo Rivadulla Duro olan Pablo Hasél; polise teslim olmayı reddediyor. Hapse atabilmek için polisin kendisini zorla kaçırması gerektiğini söylüyor. İspanya’da iktidardaki reformist Podemos iktidarı, Hasél’i hapse atma girişimleriyle ilgili bir şey yapmazken “yakın gelecekte” ceza kanununda reform yapma sözü verdi. İspanya’nın Sosyalist Partisi, Podemos’un açıklamasını kınayarak sanatçıları, işçileri, gençleri eyleme geçmeye çağırdı. PSOE’nun çağrısı; işçiler, aydınlar ve gençler arasında da yankı buldu. Hasél’e hapis kararını demokratik haklara bir saldırı ve diktatörlüğe yönelik bir adım olarak gören sanatçılar, işçiler ve gençler; karara sert tepki gösterdi. Hasél’in İspanya’nın yozlaşmış monarşisine eleştirisinin, İspanya halkını aşağılamak anlamına gelmediğini belirttiler.

Kral Juan Carlos, Suudi hanedanıyla yaptığı yolsuz iş anlaşmaları nedeniyle İspanya’dan kaçarken İspanya yargısının sanatsal özgürlüğünü kullanan Hasél’i tutuklamasının tutarsızlığına dikkat çektiler. Hasél’in yargılama süreci ve geçtiğimiz cuma hakkında verilen tutuklama kararı ülkede kitlesel tepkilere neden oldu. Madrid, Barselona, Valensiya, Zaragoza, Granada, Sevilla ve Malaga’da kitlesel eylemler düzenlendi.

‘İFADE HÜRRİYETİ OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ’
Hasél hakkındaki kararın açıklamasının ardından 300 oyuncu, müzisyen ve sanatçı; “İfade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz” başlıklı bir bildiriye imza attılar. İmzacı isimler arasında Türk sanatseverlere tanıdık gelecek isimler de var: Yönetmen Pedro Almodovar, oyuncu Alba Flores, Sanchez Gijon ve müzisyen Joan Manuel Serrat da var.

“Rapçilerin, sosyal medya fenomenlerinin, gazetecilerin, kültür ve sanat yaratıcılarının ifade özgürlükleri engelleniyor” diyen aydınlar, devletin kendi ülkesinin sanatçısına yaptığı zulmü kınadı.