İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali 21 Haziran Avrupa Müzik Günü’nde başlayacak. 11 günlük festivalde 87 film izleyiciyle buluşacak.

Festivalle ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Amacımız sinema ve müzik sektörlerini İzmir’de buluşturmak. Ben buradan hem tüm Türkiye’deki sektör temsilcilerini, hem de pandemiden dolayı evlerine tıkılan İzmirlileri festivalimize davet etmek isterim. Pandemi koşullarını da dikkate alarak görkemli bir festival yapacağız” dedi.

Festivalin “Hayatım Müzik”, “Müzik ve Toplum”, “Müzik Belgeselleri”, “Her Yaştan Çocuklar İçin” ve “Ustalardan Kısalar” başlıklı bölümlerinde, müzik ve müzisyenler üstüne yapılmış uzun ve kısa metraj filmlerle birlikte toplam 87 yapım gösterilecek.

YARIŞMA BÖLÜMÜ BU YIL SADECE ULUSAL DÜZEYDE DÜZENLENECEK
Festivalin yarışma bölümü bu yıl yalnızca ulusal düzeyde yapılacak. Festival ödülleri Kristal Flamingo adıyla anılacak.

Yarışmaya hak kazanan dokuz film, Kültürpark’daki açık hava sinemasında gösterilecek. En iyi filmin yapımcısına, bir sonraki filmin çekimlerin en az yüzde 40’ını İzmir’de yapması koşuluyla, İzmir Sinema Ofisi tarafından 300 bin TL değerinde lojistik destek sağlanacak. İzelman A.Ş. tarafından ise en iyi film ve jüri özel ödülü alan yapımların yönetmenleri, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi film müziğinin bestecisi ve en iyi ses tasarımcısı 10’ar bin lira ile ödüllendirilecek.

Yönetmenliğini Vecdi Sayar’ın üstlendiği festivalde, sinema- müzik ilişkisi bağlamında en iyi film, Jüri Özel Ödülü, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi özgün müzik, en iyi özgün film şarkısı ve en iyi ses tasarımı ödülleri verilecek.

Yönetmen Ezel Akay’ın başkanlığını üstlendiği festival jürisi, oyuncu Tülay Günal, müzisyen-akademisyen Prof. Berrak Taranç, besteci Cem İdiz, akademisyen-yazar Prof. Oğuz Makal, söz yazarı Mehmet Teoman ve film müziği alanından bir akademisyen Feyzi Erçin’den oluşuyor.

DİZİ MÜZİKLERİNE DE ÖDÜL VERİLECEK 
Festival kapsamında televizyon alanında da bir değerlendirme olacak. TV eleştirmenleri Elçin Yahşi, Özlem Özdemir, Sina Koloğlu, Yazgülü Aldoğan, sinema yazarı Burak Göral, sinema ve müzik yazarı Cumhur Canbazoğlu ile besteci Serdar Kalafatoğlu’ndan oluşan jüri, son bir yıl içinde (Mayıs 2020- Mayıs 2021) açık televizyon kanalları ile dijital platformlarda gösterilmiş dizilerin ana tema müzikleri ve şarkıları arasında bir değerlendirme yaparak, iki kategoride en iyi özgün dizi müziği ve en iyi özgün şarkı dallarında ödül verecek. Bestecilere, Kristal Flamingo ödülleri 1 Temmuz’daki ödül töreninde takdim edilecek.

'USTALARA SAYGI'
Festivalin ilk gününde Türkiye sinemasının usta bestecileri Yalçın Tura, Arif Erkin, Cahit Berkay’a ve sanatçı Hümeyra’ya onur ödülü verilecek. Sanatçıların müziklerini yaptığı filmlerden bir seçki, “Ustalara Saygı” bölümünde gösterilecek.

Artık aramızda olmayan sanatçılar Atilla Özdemiroğlu ve Timur Selçuk ise “Anılarına” bölümünde anılacak.