Toplumsal Haber Merkezi

Ahmet Ertegün sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımın ardından tekrar gündeme geldi. Bir Twitter kullanıcısı "Lana Del Rey'in ünlü olmadan önce Ahmet Ertegün isimli bir Türk'ün barında şarkı söylediği" gibi yarı hatalı  paylaşımının ardından merak edilmeye başlandı. Ahmet Ertegün'ün müzik kariyerini ve müzik dünyasına kazandırdığı ünlü isimleri bilmediği için platformda dalga konusu oldu. Peki Ahmet Ertegün kimdir ve hangi ünlü sanatçıları keşfetmiştir?

AHMET ERTEGÜN KİMDİR

31 Temmuz 1923 yılında İstanbul'da dünyaya gelen, Atlantic Records şirketini kurucusu Ahmet Ertegün;belki de ülkmemizden çıkna en büyük yetenek avıcısıydı. John Coltrane, Eric Clapton, Ray Charles, The Rolling Stones, Led Zeppelin ve daha birçok ünlü sanatçının kariyerine yön verdi. Kardeşi Nasuhi Ertegün  ile beraber blues ve soul hayranı olarak, R&B; müziğinin caz tınılarıyla başarıyla harmanlanmasını sağladı. Rock and Roll’un ortaya çıkışı ise Ahmet Ertegün’ün yeni sanatçıları keşfetme, müzik türlerini şekillendirme ve modern kültüre katma konularındaki yükselişine katkı sağladı. Ertegün, Maryland Annapolis’de bulunan St. John’s College’da aldığı beşeri bilimler eğitiminin, hayatı boyunca tüm hayallerini gerçekleştirmesine büyük katkıda bulunduğuna inandı. Ertegün, 29 Ekim 2006’da New York’taki bir konseri sırasında düştükten sonra hastaneye kaldırılmış, 14 Aralık 2006 günü vefat etmiştir.

ERTEGÜN'ÜN KEŞFETTİĞİ SANATÇILARDAN BAŞLICALARI

Ben E. King

Günümüzde bile birçok yeteneğin esin kaynağı olmaya devam eden King, siyahilerin ezildiği yıllarda Ertegün'ün desteğiyle müzik hayatını devam ettirdi.

Aretha Franklin

Columbia Records'taki başarısızlık dolu yılların ardından Ertegün'le masaya oturan Franklin'in yıldızı Atlantic Records etiketiyle çıkardığı ilk albümüyle parladı.

Ray Charles

Müzik hayatının başında yaşadığı talihsizliklerin ardından intihar etmeyi bile düşündü Charles. Ta ki Ertegün kapısını çalana kadar...

Bee Gees

İlk yıllarında kariyeri kötü giden ekip Ertegün ve ortağı Arif Mardin sayesinde yeni şeyler denemeye cesaret buldu ve tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Otis Redding

Soul müziğin genç yaşta hayata veda eden kilometre taşı Redding, profesyonel müzik hayatında ilk imzasını Ertegün'le attı.

Crosby, Stills, Nash & Young

Yine bir Ertegün keşfi olan bu dörtlü Atlantic Records yıllarında da sonrasında da gerek solo gerek grup olarak kariyerlerine başarılı bir şekilde devam etti.

Roberta Flack

Killing Me Softly adlı şaheseri dünyaya kazandıran Flack, bar köşelerinden Ertegün sayesinde kurtuldu.

Genesis

Genesis, Ertegün tarafından keşfedildikten sonra, ilham aldığı Atlantic Records sanatçılarıyla birlikte çalışma fırsatı yakaladı ve ekibin yıldızı parladı.

The Rolling Stones

Ertegün, kendi yapım şirketlerini kurmayı düşünen Rolling Stone üyelerini tek tek ikna ederek, belki de grubun yok olmasını engelledi.

Eric Clapton

Clapton daha The Yardbirds'ün utangaç gitaristiyken, Ertegün onu ve arkadaşlarını dünyanın ilk rock yıldızlarından biri yaptı.

Tori Amos

Kısa süren Y Kant Tori Read macerasının ardından Amos ilk solo kayıtlarını Atlantic Records stüdyolarında aldı.

Led Zeppelin

Gelmiş geçmiş en önemli ekiplerden biri olan Led Zeppelin, hard rock kavramının esamesinin okunmadığı o yıllarda Ertegün sayesinde piyasada tutundu. Milyonlarca hayranının ısrarına rağmen bir araya gelmeyen grup, 2007 yılında kendilerini keşfeden Ertegün'ün anısına tekrar bir araya geldi ve unutulmaz bir konsere imza attı.

Rock And Roll Hall Of Fame

Abisi Nasuhi Ertegün'ün anısına kurduğu bu müze adeta bir zaman tüneli niteliğindedir. Rock And Roll Hall Of Fame'de bir yere sahip olmak, müzik dünyasında büyük bir onur ve gurur kaynağıdır.