Toplumsal Kültür Sanat

Art On İstanbul, Ressam Olgu Ülkenciler’in “Meneviş” başlıklı altıncı kişisel sergisine 23 Mart-22 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sanatçı bu sergisinde insanı yeryüzünün parıltısı olarak öne çıkarıyor ve insanca yaşama hakkını savunuyor.

Serginin ismi “bir yüzeyde ışık ile oluşan renk dalgalanmaları, parlaklık” anlamına gelen meneviş sözcüğünden geliyor. Bu sözcük ayrıca Farsça’da hare anlamı taşıyor. Olgu Ülkenciler bu sözcükten yola çıkarak resim yüzeyini problematize ettiği sergisinde, içinden geçtiğimiz zamanı romantize etmeden anlama gayretiyle yüzeyde araştırdığı yeniliği, değişimi bir arada sunuyor. Sıradan insanlar için hayatı yaşanılır kılanın, bir umut ışığıyla beliren parıltı olduğunu belirten Ülkenciler, meneviş sözcüğünün edebiyatta ve halk arasında tam da böyle bir umudu simgelediğine inanıyor.

Çalışma disiplinini bütünden parçalara giderek kuran Ülkenciler, serginin bütününde ulaşmak istediği resim etkisini, düz bir yüzeyin altında okunan lekeler olarak ele alıyor. “Meneviş” sergisini oluşturan her resim, ortak bir yüzeyi paylaşan birimler olarak ortaya çıkıyor. Bu seride malzeme olarak fırçayı eleyen sanatçı, sprey boya ve modelleme pastasıyla yüzeyde katmanlar oluşturuyor ve lekenin sınırlarını belirliyor. Fırçanın yokluğu, fırçayla oluşan darbeleri ve sürme biçiminin yarattığı değeri de ortadan kaldırınca, daha önceki resimlerde görülen katmanlar, tek bir yüzeyde birleşiyor. Sergiyi oluşturan her birim, bu yüzeyi ve serginin merkezindeki ortak umudu paylaşıyor.

​Olgu Ülkenciler’in kişisel sergisi “Meneviş” 23 Mart-22 Nisan tarihleri arasında Art On İstanbul’da ziyaret edilebilir.