İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamaya göre; 1 Eylül’de açılacak yeni tiyatro sezonunda tiyatroseverleri müzikallerden klasiklere, tarihi oyunlardan yeni yazarların oyunlarına zengin bir repertuvar bekliyor. Antigone, Yaftalı Tabut, Veba, Maviydi Bisikletim, İfigenya, Moby Dick’in yanı sıra Hastalık Hastası, Geçit, Ay Carmela!, Can Yeleği, Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikâyesi, Zehir, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Matruşka, Çın Sabahta, Uzlaşma adlı oyunlar seyirciyle buluşacak.

ŞEHİR TİYATROLARI GAZHANE’DE
Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, endüstriyel kültürel miras kapsamına alınıp dönüştürülerek İstanbul’un Müze Gazhane ismiyle Anadolu yakasında yeni bir kültür ve sanat kompleksi kazanmıştı. İBB Şehir Tiyatroları, Müze Gazhane’de iki yeni sahnesinde oyunlarını sahnelemeye başlıyor. Meydan sahnesi konseptinde Küçük Sahne’si ve İtalyan sahne konseptinde Büyük Sahne’siyle Şehir Tiyatroları ailesine uzun bir aradan sonra iki yeni sahne katılmış oldu.

Tiyatro seyircisinin merakla beklediği Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’ndeki Yaz Oyunları gösterimleri ise devam ediyor.

Pollyanna ile başlanılan Yaz Oyunları’nın devamında, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi 7 Eylül 2021 Salı, Hastalık Hastası 9 Eylül 2021 Perşembe, Antigone 11 Eylül 2021 Cumartesi sahnelenecek. Harbiye Açıkhava Sahnesi Yaz Oyunları’nı saat 21.00’de başlayacak.

EYLÜL 2021 PROGRAMI
Antigone (Yeni oyun)
: Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar? Oyun, 1-4 Eylül, 15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İFİGENYA (Yeni oyun): Tanrıça Artemis, kutsal geyiği öldüren Agamemnon’a öfkelenir ve savaş için bekleyen gemileri rüzgârsız bırakır. Kâhin Kalkhas’a göre tek çözüm Agamemnon’un kızı İfigenya’nın kurban edilmesidir. Erkek dünyasının bencil yönetim anlayışı kadınlar tarafından anlatılıyor. Oyun 29 Eylül- 2 Ekim 2021 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

YAFTALI TABUT (Yeni oyun): Adına tarihin dipnotlarında rastlayabildiğimiz, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesi. Oyun, 15-18 Eylül 2021, 22-25 Eylül 2021 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

GEÇİT: Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir. Oyun 29 Eylül- 2 Ekim 2021 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde, 15-18 Eylül, 22-25 Eylül 2021 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

HASTALIK HASTASI: Argan hastalık hastasıdır. Evde bir doktor bulunursa hem istediğim zaman tedavi olurum, hem de cebimden beş kuruş çıkmaz düşüncesiyle, kızını bir doktorla evlendirmeye karar verir. Oyun, 15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 23-25 Eylül 2021 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

AY, CARMELA!: İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda, iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır. Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar.

PAULINO: Kentin dışına çık bakalım, ‘gezinti’ye götürdükleri, sonra bir yolun kıyısına bırakıverdikleri insanları say…

Jose Sanchis SİNİSTERRA: Modern İspanyol Tiyatrosunun en önemli temsilcilerindendir. İspanya’nın en çok saygı gören çağdaş oyun yazarı, tiyatro eğitmenidir. Oyun, 22-25 Eylül 2021 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

MAVİYDİ BİSİKLETİM (Yeni oyun): Bir adamın ilk gençlik yıllarını geçirdiği İzmir'e duyduğu özlem ve ilk aşkının izinden anılarına yaptığı yolculuk... 1950'lerin İzmir'inden günümüze müziğin, denizin, aşkın, dostluğun, hikâyesi. Oyun, 22-25 Eylül, 29 Eylül-2 Ekim 2021 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

CAN YELEĞİ: Mülteci bir Anne yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiği eski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar. Oyun, 15-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

SEN İSTANBUL'DAN DAHA GÜZELSİN: Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli. Oyun, 22-25 Eylül, 29 Eylül-2 Ekim 2021 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

RÜSTEMOĞLU CEMAL'İN TUHAF HİKÂYESİ: Osmanlı İmparatorluğu'nun son demlerinde, Girit’teki yurtlarından sürgün edilen bir ailenin İstanbul’a Çanakkale'ye ve nihayet Ayvalık'a uzanan maceralı yolculuğu. Oyun, 29 Eylül-2 Ekim 2021 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 16-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

MOBY DICK (Yeni oyun): Genç bir denizci olan Ishmael, dünyayı görmek için Kaptan Ahab’ın balina gemisine yazılır. Balina avcısı Ahab, bir av sırasında tek bacağını kaybettikten sonra ölümüne bir intikam duygusuyla yaşar ve denizlerin en büyük, bilge canlısı beyaz balina Moby Dick’in peşinde okyanuslar geçer. Oyun, 30 Eylül-2 Ekim 2021 tarihleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

MATRUŞKA: Bir kadın... bir erkek... bir ilişki... kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar. Oyun, 22-25 Eylül, 29 Eylül- 2 Ekim 2021 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde.

VEBA (Yeni oyun): Nobel Ödüllü yazar Camus’nün faşizm alegorisi olarak kaleme aldığı eserde, veba salgını sırasında yaşanan kaotik durum anlatılır. Karantina döneminde verilen mücadele, belirsizlik ve korkunun egemen olduğu bir dünya canlandırılıyor. Oyun, 15-18 Eylül, 22-24 Eylül, 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Müze Gazhane Büyük Sahne’de.

ZEHİR: Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya gelmek zorunda kalır. Bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin ardından birçok dile çevrilmiştir. Oyun, 15-18 Eylül, 22-25 Eylül, 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de.