Göbeklitepe'nin, çevresinde önemli merkezlerin keşfedilmesi ve 11 tane daha nokta tepenin var olması sebebiyle adı değişiyor. 

Göbeklitepe'yi ziyaret ederek incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'nin çevresinde birtakım önemli merkezlerin keşfedilmesi sebebiyle buranın adının değişeceğini ve "12 Tepe" olacağını açıkladı.

Ersoy, "Aslında artık Göbeklitepe, Göbeklitepe ile sınırlı değil. Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, Eylül ayında tanıtımını yapacağız. Dünyanın bir çok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlaşmış kazı başkanlarıyla da iş birliği yaparak 12 tepeyi dünya lansmanı şeklinde sunacağız." dedi. 

'ÇOK FAZLA SES GETİRECEK'

Ersoy, bu merkezin "Dünyada çok popüler bir yer haline geleceğini" belirterek "hatta Güneydoğu'nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapıldıktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye'nin eşi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düşünüyoruz. Mezopotamya diye baktığınız zaman bu bölgenin kendine has bir kültürü var. Kendine has tescilli gastronomisi var. Birçok ürünü var. Bunu da eşsiz olan arkeolojik değeriyle birleştirdiğiniz zaman ortaya harika bir şey çıkıyor." diye ekledi.