Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Fakir Baykurt Öykü Yarışması sonuçlandı. Yarışmanın Fakir Baykurt Öykü Kitabı Ödülü, 'Sen Kimseyi Sevemezsin' kitabıyla Gül Ersoy ve 'Gece On İki Sancıları' kitabıyla Ayşegül Bayar Kaya arasında paylaştırıldı.

Yarışmada Hanım Karavelioğlu, Ceren Mansuroğlu, Ayhan Yeşiltaş, Murat Gürbüz, Hülya Soyşekerci, Halil Genç ve Kadir Yüksel’den oluşan seçici kurul, birinci kategoride (ortaokul) 62 öykü, ikinci kategoride (lise) 51 öykü, üçüncü kategoride (yetişkin) 331 öykü, dördüncü kategoride (Fakir Baykurt Öykü Kitabı) 63 kitap olmak üzere toplam 444 öykü ve 63 öykü kitabını değerlendirdi.

Seçici kurulun kararıyla ortaokul kategorisinde Jack Poyraz Simpson, lise kategorisinde Münire Feyza Abay, yetişkin kategorisinde Metin Öncü ve Murat Emre Ergel birinciliğe değer görüldü. Fakir Baykurt Öykü Kitabı Ödülü ise Gül Ersoy ve Ayşegül Bayar Kaya’nın oldu.

Seçici kurul, Gül Ersoy’un Doğan Kitap tarafından yayımlanan “Sen Kimseyi Sevemezsin” adlı kitabına ödül verme gerekçesini şöyle açıkladı:

Aile, kadın, şiddet çerçevesinde yalnız ve sevgisiz kalmış farklı coğrafyalardaki farklı kişilikleri toplumsal ve bireysel arka planlarıyla ele alan Gül Ersoy’un ‘Sen Kimseyi Sevemezsin’ adlı öyküler toplamı, sağlam kurmaca bütünlüğüyle, yalın, temiz ve akıcı anlatımıyla, etkileyici öykü atmosferi oluşturmayı başarıyor.

Ayşegül Bayar Kaya’nın Öteki Yayınları’nca okura sunulan “Gece On İki Sancıları” kitabı içinse şöyle dendi:

Öykülerinde ‘geçmişi temize çekmek’ izleğiyle yola çıkan yazar; insanın, doğru olup olmadığını sorgulamadan eksiklerini kapatma telaşı içinde geçip giden yıllarının ardına düşüyor ve yaşanan acılara meydan okuyarak, bu acılara sebep olanlardan hesap sorarak kendine bir öykü dünyası oluşturmayı başarıyor.