Toplumsal Haber Merkezi

Kamuoyunda düzenlediği kitap fuarlarıyla bilinen CNR Holding’e bağlı Pozitif Fuarcılık Anonim Şirketi’nin adı bu kez dolandırıcılık davalarına konu oldu. Bir yıldır pandemi yüzünden düzenlenemeyen kitap fuarlarının faturasını müşteri pozisyonundaki katılımcı yayınevlerine kesti. Ortada bir fuar yokken ve şehir fuarları defalarca ertelenmişken, yapılacağını taahhüt ettiği fuarlar için imzalattığı senetlerle yayınevlerini tehdit eden ve bu senetler üzerinden faiz işleten CNR, şimdi de katılımcı yayınevlerine bu senetleri gerekçe göstererek icra göndermeye başladı. Toplumsal Yayın Grubu’na bağlı Toplumsal Yayınevi de bu yöntemlerle tehdit edilen yayınevlerinden sadece biri. Onlarca yayınevi, CNR’a karşı suç duyurusunda bulunmuş durumda.

SENETLERE ERTELEME YOK
CNR 6. Mersin Kitap Fuarı, ilk olarak 21-29 Kasım 2020 tarihlerinde Yenişehir Fuar Merkezi’nde yapılmak üzere planlandı. CNR yetkilileri, hazırlanan kroki uyarınca fuarda belirlenen alanları müşterisi olan yayınevlerine ve kurumlara satmaya başladı. Katılımcı yayınevlerinin kimi fuarın katılım ücretini nakit olarak öderken kimi de şirketle senet imzaladı. Ne var ki, Mersin fuarı, belirtilen tarihlerde yapılmadığı gibi defalarca ertelendi ama bu erteleme senetler konusunda bir erteleme sağlamadı…

‘İLİŞİĞİ KESİLDİ’ YALANI…
Bu konuda adım atan yayınevlerinin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Toplumsal gibi onlarca yayınevinin sözleşmesine imza atan müşteri temsilcisi Çağdaş Hamdi Yılman, işten ayrıldığını belirterek konunun kendisiyle alakası kalmadığını söylerken, şirket ise topu ilişiği kesilen çalışanına atmakta buldu, yayınevlerinin zararını hiçbir şekilde tazmin yoluna gitmedi. Oysa söz konusu ismin şirketteki faaliyetinin sürdüğü de alınan bilgiler arasında.

HUKUKSUZLUĞUN BİR SINIRI YOK
Sözleşmede de yazılı olan “Fuarın iptali halinde yapılan anlaşma geçerliliğini kaybeder” maddesini bile umursamayan CNR, gerçekleştirilmeyen fuarın senetlerine defalarca faiz uygularken, kısa süre önce de avukatlarını harekete geçirdi ve senetleri faiz bindirilmiş halleriyle icraya verdi. Bu icra evrakından biri de geçtiğimiz gün Toplumsal Yayın Grubu’na ulaştı. Toplumsal’ın avukatlarından alınan bilgiye göre, benzeri şekilde tehdit ve mağdur edilmiş çok sayıda yayınevi var ve çok sayıda da suç duyurusu yapılmış durumda. Yine haber merkezine yapılan bildirime göre, Toplumsal Yayın Grubu da bu hukuksuzluğa karşı vakit kaybetmeden hukuki mücadele başlatacak.