Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sırt dönenler olsa da bir ülkedir. Devlet yapısı üzerine yerleşmiş bir hükümet sistemiyle yönetilir ve adanın bütününü temsil eden bir cumhurbaşkanı, ona ve halkına karşı sorumlu olan Başbakanı liderliğinde icraat içinde olan bakanları vardır.

Eee…

Eee ya…

Bugün bi program yaptı CNN ve yayına konuk olarak KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı aldı. Bu da normal çünkü, program konusu adanın 46 yıldan bu yana büyük bir kısmı yaşama kapalı olan Maraş bölgesiydi.

Bu, yukarda dursun şimdilik.

Emniyetten çıkartılan tacizciye, uyuşturucu tüccarına, can alan katile soruyor tv muhabirleri;

‘Neden yaptınız…’

Nezaketi görüyor musun;

Neredeyse, ‘Sayın tacizci, neden taciz ettiğinizi söyler misiniz’ diye soracaklar. Aynen böyle gelişiyor. İzlemişsindir mutlaka.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı konuk eden CNN’li program yapımcısı Cüneyt Özdemir ise araya girip soru sorarken hep ‘Ersin bey…’ diye başladı söze.

‘Ersin bey…’

Bu nasıl bi tepeden bakış düşünebiliyor musun…

‘Ersin bey…’

Nasıl bi küçük görüş…

‘Ne ilgisi var’ deme…

Mahalledeki gelişmeler hakkında bilgi almak isteyen programcı ya da muhabir muhtara seslenirken ‘sayın’ bilmem kim derken, bir ülke başbakanına okey dördüncüsü gibi adıyla uzanıp ‘Ersin bey’ demek sence nasıl açıklanır.

KKTC, Akdeniz doğusunda önemli bir ada ülkesidir. Son sürecin gelişmeleri, Rusya’dan İsrail’e, Amerika’dan Mısır’a kadar ve atlamadan Yunanistan’ın yıllara yayılan ajandasında hep üst sıralardaki yerini korumasına yol açıyor. Türkiye için de siyasal ve yaşamsal bir önemi var.

Eeesi mi;

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ‘Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına Dair Mutabakat’ ve buna misilleme olarak Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan ‘Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması’ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemini daha da arttırıyor.

Demem o ki;

Uluslararası siyasi, coğrafi, ticari arenada bu denli önemli sayılan bir ülkenin toprağı ne kadar küçük olursa olsun, başbakanına küçümser bir tavırla yaklaşmak yakışık almaz. Ne demek öyle misket arkadaşı gibi adıyla seslenip ‘Ersin bey’ demek…

Şöyle mi diyelim;

Mahalleyi yönetenlerin saygınlığına nail olabilmek için;

KKTC Başbakanı, gel bize muhtar ol!