CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilse…

Yakışır mı yakışır…

Yapar mı hem de âlâsını yapar…

Ama asıl sorumuz şudur: Türkiye’nin bugünkü sorunu Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı seçilmesidir midir yoksa ülkeyi inim inim inleten bu totaliter rejimin sona erdirilerek gerçek demokrasinin getirilmesi midir?

Aklı başında herkes kabul ediyor ki en acil, en önemli sorun; Türk demokrasisinin yeniden inşasıdır. Dikkat ederseniz CHP Lideri de hep bunu vurgulamaktadır.

RİSKE ATILAMAZ
Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi asla riske atılamaz. Bu dönemde Sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmaktan çok daha önemli bir görevi vardır: O da Millet İttifakı’nı daha da genişleterek seçime götürmektir. İyi Parti ile başlattığı ve genişlettiği bu ittifak AKP hegamonyasına son verecektir. Bu sürecin yönetilmesi için Sayın Kılıçdaroğlu’nun CHP Lideri olarak kalması şarttır.

Daha bugünden Tayyip Erdoğan’a yüzde 10’dan fazla fark atacağı ortaya çıkan Ekrem İmamoğlu gibi, Mansur Yavaş gibi güçlü isimler varken, Millet İttifakı’nın aday tartışması yapması, gücü parçalamaktır. Böyle bir ortamda Sayın Kılıçdaroğlu’nun ismini öne çıkartmaya çalışanlar, biraz mantıklı davranarak Millet İttifakı’na zarar vermekten vaz geçmelidirler.

TEK ADAYLA İLK TURDA DEVİRMEK
Bir de yapılacak seçimde hangi taktiğin uygulanacağı tartışılıyor. Siyasetbilimci Prof. Emre Kongar, Tele 1 TV’de 18 Dakika programında cumhurbaşkanlığı seçimine ilk turda Millet İttifakı partilerinin ayrı ayrı adaylarla girmelerinin doğru olacağını söyledi.

Sayın Kongar’ı hep üstadım olarak gördüm. Ama bu çözümlemesini son derece tehlikeli buluyorum. Çünkü:

Cumhur İttifakı, tek varlık olduğunu göstermek için seçime tek adayla girecek.

Millet İttifakı ise en az dört adayla girecek… Bunlar ister istemez öbür adayları eleştirecekler.

Peki vatandaş bu manzaraya bakıp ne diyecek?

“Bu Millet İttifakı’ndakiler daha böyle önemli bir konuda bile bir aday bulamamışlar… Bunlar bugün bile bir konuda anlaşamıyorlarsa iktidar olduklarında hiç anlaşamazlar. Bizler yine Erdoğan’a oy verelim…”

Sayın Kongar bilmelidir ki; Millet İttifakı seçime tek adayla girmez ise Sayın Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürer. Çünkü bizim millet parçalanmışlığı sevmez, tek adam ister.

Öyleyse:

*Millet İttifakı, seçime mutlaka ilk turda tek adayla girmeli…

*İlk turda seçimi kazanarak gücünü göstermeli…

*Bu ilk tur gücü kullanarak sonraki eylemlerinin halk desteğini daha da büyütmeli…

Millet İttifakı’nın ayrı ayrı adaylarla girerek seçimi ilk turda kazanamaması, Erdoğan’ın kazanacağı izlenimi yaratacağından çok tehlikelidir.

Kimse endişelenmesin: Kılıçdaroğlu-Akşener ikilisi, diğer parti liderleriyle de görüşerek en uygun adayı bulacaktır. Bu aday da seçimi ilk turda mutlaka kazanacaklar.

Peki kim aday olmalı?

Kamuoyu kimi istiyorsa o aday yapılmalıdır…