Kandil gecelerinde yapılan geleneksel bir tatlı atıştırmalıktır. İşte kandil simidi tarifi:

Malzemeler:

Hamur için:

  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya (veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
  • Yaklaşık 6 su bardağı un (hamurun kıvamına bağlı olarak)

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam veya çörek otu (isteğe bağlı)

Şerbet için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 dilim limon

Yapılışı:

  1. Ilık sütün içine mayayı ekleyin ve mayanın erimesini bekleyin. Mayanın aktifleştiğini görmek için kabarcıkların oluşmasını bekleyebilirsiniz.

  2. Geniş bir kaseye yoğurt, sıvı yağ, yumurta, sirke, tuz ve şeker ekleyin. Mayalı sütü de ekleyin ve iyice karıştırın.

  3. Karışıma azar azar un ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışmayan ve yumuşak olana kadar un ekleyerek ayarlayın. Yaklaşık 6 su bardağı un kullanabilirsiniz.

  4. Hamurunuzu örtün ve yaklaşık 1 saat kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin.

  5. Mayalanan hamuru tezgah üzerine alın ve parçalara bölün. Her parçayı elinizle yuvarlayarak simit şekli verin.

  6. Hazırladığınız simitleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

  7. Yumurta sarısını biraz suyla karıştırın ve simitlerin üzerine sürün. Üzerlerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz.

  8. Önceden ısıtılmış 180 derece Celsius (356 derece Fahrenheit) fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika sürer.

  9. Simitler fırından çıktıktan sonra soğumalarını bekleyin.

  10. Şerbet için, su ve şekeri bir tencerede karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 10-15 dakika kadar kaynatın.

  11. Şerbeti ılımaya bırakın ve ardından soğuyan simitleri sıcak şerbete batırarak şerbetleyin.