Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, 8 yıl sonra ülkesine dönen eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin gözaltına alındığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı haberde, Garibaşvili düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, Gürcistan'da hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Saakaşvili'nin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın, Saakaşvili'nin Ukrayna'dan Gürcistan'a gelme planlarıyla ilgili önceden bilgi edindiğini aktaran Garibaşvili "Bu süreç tamamen kontrol altındaydı" dedi.

Eski Cumhurbaşkanı'na operasyon yapılması için uygun yerin seçildiği ve böylece gözaltına alındığını aktaran Garibaşvili, "O ceza infaz kurumuna nakledildi" ifadesini kullandı.

8 YIL ARADAN SONRA DÖNDÜ
Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı nedeniyle 8 yıldır yurt dışında bulunan Saakaşvili, bu sabah ülkesine döndüğünü duyurmuştu. Saakaşvili, Facebook hesabından yaptığı görüntülü açıklamada 8 yıl aradan sonra Gürcistan'a geldiği ve Batum'da olduğunu belirtmişti.

Ülkede yarın yerel seçimin düzenleneceğini hatırlatan Saakaşvili, halkı sandık başına gitmeye ve 3 Ekim'de de Tiflis'in merkezinde toplanarak oylarını 'korumaya' davet etmişti.

'AF ÇIKMAYACAK'
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, gözaltına alınan Saakaşvili hakkında af çıkarmayacağını belirtti.

Zurabişvili, düzenlediği basın toplantısında, "Kanun önünde herkes eşittir. Pek çok kişi (eski) Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin affedilip affedilmeyeceğini soruyor, bu sorunun açık ve net tek bir yanıtı var: Hayır, asla" ifadelerini kullandı.

Saakaşvili'nin istikrarı bozmak için Gürcistan'a geldiğini vurgulayan Zurabişvili, onun görev yaptığı dönemde acı çeken insanlara karşı dürüst olmak adına Saakaşvili'yi affetmeyeceğini dile getirdi.

'İADE DÜŞÜNÜLMÜYOR'
Gürcü savcı Jarji Tsiklauri, Rustavi 2 kanalına verdiği demeçte, gözaltına alınan Saakaşvili'nin Ukrayna'ya iade edilmesinin düşünülmediğini kaydetti.

Tsiklauri, "Saakaşvili'nin iadesi konusu şu aşamada gündemde değil. Fakat Gürcistan'a bu yönde bir talep gelmesi durumunda Adalet Bakanlığı inceleme başlatacak ve yasalar uyarınca bir karar alacak. Ancak mevcut aşamada herhangi bir talep alınmadı ve bu konu dikkate alınmıyor" ifadelerini kullandı.

Savcı, ayrıca Saakaşvili'nin Ukrayna vatandaşlığının olmasının Gürcistan'da hapis yatmasının önünde bir engel oluşturmayacağını belirterek, "Ukrayna vatandaşlığının olması hiçbir şeyi etkilemiyor, zira Saakaşvili üç mahkemenin aldığı kararla mahkum edildi" dedi.

Tsiklauri, Saakaşvili'nin cezasını Gürcü ceza infaz kurumlarında çekeceğini vurguladı.

AÇLIK GREVİNE GİDİYOR
Gürcü kamu avukatı Nino Lomjaria, gözaltına alınan Saakaşvili'nin hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, kendisini 'siyasi tutsak' olarak gördüğünü ve açlık grevine gitme kararı aldığını duyurdu.

Saakaşvili'yi cezaevinde ziyaret ettikten sonra basın mensuplarına konuşan Lomjaria, "Suçlamaları kabul etmediği ve kendisini siyasi tutsak olarak gördüğü için açlık grevine gidiyor" dedi.

Avukat, Saakaşvili'nin gözaltına alındıktan sonra Ukrayna vatandaşı olduğu için Ukrayna diplomatik misyonuyla görüşme talep ettiği bilgisini paylaştı.

Lomjaria, ayrıca Saakaşvili'nin Gürcistan'a nasıl geldiği hakkında konuşmak istemediğini de sözlerine ekledi.

KREMLİN: İLGİLENMİYORUZ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesinde gözaltına alınan Saakaşvili'nin akıbetiyle ilgilenmediklerini belirtti.

Rus medyasına konuşan Peskov, Kremlin'in Saakaşvili’nin akıbetiyle ilgilenip ilgilenmediği sorusuna, "İlgilenmiyoruz" yanıtını verdi.

ABD: ADİL YARGILANMALI
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Saakaşvili'nin gözaltına alınmasıyla alakalı gelişmeleri takip ettiklerini duyurarak, Gürcü makamlarına eski Cumhurbaşkanı'nın adil ve yasalar çerçevsinde yargılanması çağısı yaptıklarını belirtti.

Sputnik'e konuşan sözcü, "Gözaltına alındığına dair haberlerin farkındayız ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Gürcü makamlarını, Gürcistan yasaları ve ülkenin uluslararası insan hakları yükümlülükleri uyarınca Bay Saakaşvili'nin adil muamele görmesini sağlamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DARBE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİ'
İktidardaki Gürcistan Rüyası Partisi Başkanı İrakliy Kobahidze, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ülkesine dönerek darbe gerçekleştirmek istediğini ileri sürdü.

Gazetecilerde konuya ilişkin açıklama yapan Kobahidze, “O (Sasakaşvili) darbe tehditlerini gerçekleştirmek ve ülkeye kargaşa getirmek için Gürcistan'a geldi. Buna karşılık kolluk kuvvetleri, onun yeni suçunu önlemek üzere tüm önlemleri aldı” ifadelerini kullandı.