BBC’nin Rusça haber servisi, Ermenistan’ın eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Karabağ Savaşı, Hocalı ve son Ermenistan parlamento seçimleri üzerine röportaj yaptı.

MUHALEFET BİRLEŞEMEDİ
Sarkisyan, seçimlere ilişkin, Azerbaycan ile savaşta alınan hezimete rağmen Paşinyan’ın galip gelmesini, muhalefetin şahsi ihtiraslar yüzünden biraraya gelmemesi ile açıklıyor.

PAŞİNYAN KORKAK DAVRANDI
“1992-1994 yılları arasındaki savaşta Karabağ’ın neredeyse yarısını kaybediyorduk. Fakat içeride bütünlüğü sağlayarak bu olumsuzluğun önüne geçtik. 2016 yılında ise 4 günlük şiddetli muharebeler patlak vermişti. Bugün, Paşinyan’ı savaşın ardından üç taraflı antlaşmayı imzaladığı için değil, yaşanan vaziyete göre suçluyoruz. Azerbaycan her meselesini bütün yolları deneyerek halletmek istiyor. Fakat Paşinyan cephesinde görülen, korkak beyanatlardı.”

ALİYEV'İ ULUSLARARASI KURULUŞLAR İKNA EDECEKTİ
2018 yılında Karabağ meselesinin çözüme kavuşturulması için yapılan görüşmeler üzerine ise Sarkisyan, “Azerbaycan, Dağlık Karabağ halkının özgür bırakılarak geleceklerini belirlemesi konusunda hemfikirdi. Beş bölgenin referanduma gitmesi ile süreç ilerleyebilirdi. Barış süreci başlayabilirdi” dedi. Azerbaycan’ın buna razı olup olmadığı konusunda, “2016 yılındaki çatışmalardan sonra hem kapalı kapılar ardından Karabağ’ın müstakil olması hem de Laçin ve Kelbecer bölgelerinin Ermenilere bırakılması haberleri çıkmıştı. İlham Aliyev buna razı olmayabilirdi. Ancak uluslararası kuruluşlar vardı. Bu kuruluşlar Azerbaycan’ı ikna etmeye çalışıyorlardı” dedi.

AZERBAYCANLILARIN OLMASINA MÜSAADE EDEMEZDİK
Hocalı bölgesinde yaşayan insanlar için ise, “2000 yılında da söylemiştim, şimdi de söylüyorum. Azerbaycan sanıyor ki biz bölgeden yaşayan insanlara el kaldıramayız. Bu onları katletmek değildir; onlar bizim halkımızı kendi arazilerinden çıkarmıştı, biz de çıkardık. Biz hem cepheyi koruyup hem de bölgede Azerbaycanlıların olmasına müsaade edemezdik” dedi.