Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın “Kadına şiddetteki artış tolere edilebilir” açıklamasının ardından bir skandal açıklama da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’dan geldi. 

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırması Komisyonu’nun önceki gün gerçekleştirilen toplantısında konuşam TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, boşanma ve nikâhsız beraberliklerin ise arttığını ifade ederek, “İnsan fıtratına aykırı sapkın ilişkilerin belli çevreler tarafından kasıtlı şekilde meşrulaştırılmaya çalışılması, aile kurumuna yönelik ana tehditler arasında yer almaktadır” dedi. Arslan, evlilik dışı ilişkilerin yaşandığı hallerde kadının, “Çok daha fazla riske açık hale getirdiğini” dedi.

'UZAKLAŞTIRMA KARARLARINDA EŞE UYGUN BARINMA İMKANI SAĞLANMALI'
Arslan, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kadın cinayetlerini artırdığını iddia etti ve şöyle dedi: “Kanuna, ailenin mutluluğunu sağlamaya elverişli yeni maddeler eklenerek ve düzeltmeler yapılarak bu eksiklik giderilmelidir."  Şiddet uygulayan erkeğin de korunması gerektiğini ifade eden Arslan “Yalnızca şiddete uğrayan kişinin değil şiddet uygulayan kişinin onuru da gözetilmeli, şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları da insan onuruna yaraşır şekilde yerine getirilmeli. Özellikle nikâhlı eşlerin uzaklaştırılmasına dair kararlarda eşe uygun barınma imkânları sağlanmalıdır” dedi.

'ERKEN YAŞTAKİ EVLİLİK ile ZORLA EVLİLİK BİRBİRİNDEN FARKLIDIR'
Gençlerin cinsellik hakkı savunulurken “Dini hassasiyetleri olan gençlerin” gözetilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, şunları kaydetti: “15 yaşında nikâhsız cinsel ilişkiler yasal iken nikâhlı birlikteliklerin suç olması insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırıdır. İnanç ve medeni hal temelli ayrımcılıktır. Erken yaştaki evlilik ile zorla evlilik birbirinden farklıdır. Bu nedenle erken yaşta evlilik tanımlanmalı ve hangi yaş aralığını kapsadığı belirtilmelidir. Anayasa Mahkemesi zinayı suç olmaktan çıkarmamıştır. TBMM yasama görevini ihmal etmektedir.”

Süleyman Arslan'ın sözlerini, "Feci" olarak değerlendiren CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, Arslan’ı istifaya çağırdı.