Toplumsal Dış Haberler

Avrupa'nın farklı ülkelerinde sığınma hakkı arayan LGBTİ topluluğu üyeleri ciddi zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA) tarafından yayımlanan yıllık rapora göre LGBT hakları açısından iyi durumda olan Avrupa ülkelerinde bile benzer bir durum söz konusu. 

Rapora göre Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Malta, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık, LGBTİ sığınmacıların ayrımcılığa uğradığı Avrupa ülkeleri arasında başı çekiyor. 

'GÖÇMENE UYGULANAN ŞİDDET SÜMENALTI EDİLİYOR'
Telesur'un haberine göre Danimarkalı aktivistler, translara özgü sağlık hizmetlerine erişemeyen veya tacize uğrayan trans sığınmacı vakalarını bildirdiler. STK'lar, ayrıca İspanya'da LGBTİ göçmenlerin uğradığı ayrımcılıkların yetkili mercilere bildirilmediğini, sümenaltı edildiğini bildiriyor. 

Almanya yetkili mercileriyse göçmenlerin zaten ayrımcılığa uğradıkları için göç ettikleri kendi anavatanlarındaki kolluk kuvvetlerinin raporlarını esas alıyor. 
Fransa, Malta ve Yunanistan da dahil olmak üzere bazı ülkelerin göçmenler için "güvenli ülkeler" listesine eklenmesi dünya çapında LGBT aktivistlerinin tepkisini çekiyor. Zira bu ülkeler, özellikle LGBT göçmenler için hiç de güvenli değil.  

'KALICI İKAMET VE ÇALIŞMAYA İZİN YOK'
Fransa Devlet Konseyi,  geçtiğimiz yılın Mart ayında LGBTİ bireyleri suçlu ilan eden veya onlara zulmeden bir ülkeden gelen LGBTİ sığınmacılara otomatik olarak mülteci statüsü verilmemesi gerektiğini bildiren bir karara imza atmıştı. 

Malta ve İsveç'se sığınmacıların iş bulmasını veya kalıcı olarak yerleşmesini zorlaştıran yeni düzenlemelerle dikkat çekiyor.