Toplumsal Haber Merkezi

İstanbul Sözleşmesi’nin bir toplum modeli dayattığını ve bu modelinin kabul edilemeyeceğini dile getiren Doğu Perinçek’ten konuyla ilgili açıklamalar geldi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ulusal Kanal’da Çıkış Yolu programında gündemi değerlendirdi. Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Sinan Sungur’un sorularını yanıtlayan Perinçek, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin partisinin aldığı karara ve gündemdeki tartışmalara değindi.

AKP destekçisi Vatan Partisi lideri, “Bu sözleşmenin en önemli özelliği kadınla ilgili değil Türk milletine kadınıyla erkeğiyle Edirne’den Kars’a, Hakkari’ye kadar bir toplum modeli dayatıyor. O toplum modeli bugün Hollanda’da, Belçika’da, Amerika’da geçerli olan toplum modeli. Yani oradaki çürümüş, erkek ve kadın cinsiyetlerinin ortadan kalktığı, eşcinselliğin normalleştirildiği ve bunun da adına toplumsal cinsiyet, cinsel yönetim özgürlüğü deniyor sözleşmede. Bu şekilde bir toplum dayatılıyor. İstanbul Sözleşmesine baktığımız zaman orada etnik-mezhepsel kimlikler görüyoruz. Sözleşmeyi denetleyenler Türkiye’de kadını falan aramıyor. Kürt kadını, Alevi kadını arıyor. Büyüteçlerini oraya dayıyor, bir toplum dayatıyor. Bu toplumda ne var? Etnik kimlikler var, mezhepsel kimlikler var, cinsiyet kimlikleri var ancak onlar da bizim anladığımız gibi değil. Bununla da siz Türkiye’de mutlu bir toplum yaratır mısın” ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN KANUNLA AYRILABİLİRİZ'
Sungur’un “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi için ne yapması gerekiyor? Bir hukuki düzenlemeye mi gerek var burada” sorusunu da yanıtlayan Perinçek şunları söyledi:

Kanun ile olur bu. Şimdi kanunla uluslararası sözleşme imzalandığı zaman kanunların üzerinde bir düzleme çıkıyor çünkü bizim Anayasamızın 90. maddesine göre uluslararası sözleşmelerin anayasaya aykırılığı kabul edilemiyor. Mesela diyelim İstanbul Sözleşmesi bizim aile ile ilgili hükümlerine aykırıdır diye Anayasa Mahkemesine dava açamıyoruz çünkü sözleşmelerin anayasaya aykırılığı iddia edilemiyor. Bu durumda sözleşmeden nasıl çekileceksiniz? Ancak kanunla çıkılabilir. Bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Hükümet kararıyla bu sözleşmeden çıkılmaz ama belki iki kademeli bir şey yapılabilir. Önce bir bakanlar kurulu karar alır ondan sonra bunu Meclis’e getirir ve Meclis’ten de onaylatarak çıkabilir.