Umut Taştan

Yurtiçi Kargo Erzurum Bölge Müdürlüğünde çalışan Dilara Özonur, Bölge Müdürü Mustafa S. tarafından maruz bırakıldığı tacizi sosyal medya ve Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü’ne bildirdiği için işten atıldığını belirtti.

Yaşadığı sözlü ve fiziksel tacize sessiz kalmayıp, mücadele etmeyi seçen ve bu nedenle işinden atılan Dilara Özonur, yaşadıklarını Toplumsal’a anlattı.

Eylül 2020’de önce sekreter olarak başladığı Yurtiçi Kargo Erzurum Bölge Müdürlüğünde insan kaynakları mezunu olduğu için insan kaynakları departmanına geçirilme sözü verilerek işe alınan Özonur, ilk olarak bölge müdürünün sekreteri olarak işe başlatıldığını söyledi.

'İŞE BAŞLAMAM İÇİN 3 KEZ ARADI'
İşe başlaması için kendisine çok ısrar edildiğini ve defalarca arandığını söyleyen Özonur “Sekreter olarak işe alındım. Ben sekreterliği kabul etmemiştim aslında, çünkü benim bölümüm insan kaynakları ve muhasebe. Benim kabul etmememin ardından şirket 3 veya 4 kez beni aradı kabul etmem için. Genelde şirketler böyle bir şey yapmaz. Bir kere teklif edilir, kabul edilmezse başka adaylara bakılır ama şirket defalarca beni aradı, kabul etmem için ısrar edildi. Bu ısrarın nedenini de yeni yeni anlıyorum. Bölge müdürü tarafından 3 kere arandım, ısrarla işi kabul etmem sağlandı ve ve insan kaynakları departmanı denilerek işe alındım” ifadelerine yer verdi.

İşe başladığı süreçten itibaren Mustafa S. tarafından önce sözlü ve ardından da fiziksel tacize maruz kaldığını, bu durumlarda kendisine karşı koyduğunu belirten Özonur şu ifadelere yer verdi:

'BU CESARETİ VEREN KİM?'

Sözlü olarak tacizleri hep devam ediyordu. ‘Biraz kilo mu alsan?’ diyordu ya da Van’a gidiyordu, şehir dışı seyahatleri oluyordu kendisinin ‘ben şehir dışına çıkacağım, 3-5 gün seni göremeyeceğim, ne olacak?’ gibi şeyler söylüyordu. Gittiği şehirlerden beni arıyordu. Bana sürekli ‘sınırların neler, evet hayırların neler’ gibi şeyler sorardı. Bir bölge müdürü benim sınırlarımı neden merak eder? Ben de sürekli kendisine geçiştirici cevaplar verirdim.

Bir gün evrak imzalatmak için odasına gittim, bana ‘dost musun?’ diye sordu. Bende genelde insanlara dost olduğumu, kendimden başkasına zararım dokunmayacağını söyledim. ‘Öyle değil, 3 çeşit dostluk vardır. Birincisi arkadaşın olur sırlarını paylaşırsın, ikincisi dostun olur anılarını falan paylaşırsın, üçüncüsü de sınırsız olur her şeyini paylaşırsın’ dedi. Ben de bunun üzerine sınırsız derken neyi kastettiğini sordum, ‘her şey işte’ dedi. Bunun üzerine ben Mustafa bey, birinci ve ikinci için orada başka bir bayan arkadaş var ama 3’üncüsü için bildiğim kadarıyla evlisiniz, eşiniz var dedim. Bu ne cesaret, bu cesareti veren kim? Kendisinin hiçbir itirazı olmadı, hiçbir şekilde kendisini savunmadı. ‘Sen beni neyle itham ediyorsun, yanlış anladın’ gibi şeyler söylemedi.

Temasta bulunmaya çalışıyordu. Elini omzuma atmaya çalışırdı ben kendisini iterdim, saçım yüzüme gelince yüzümden çekmeye çalışırdı ben kendisine müdahale ederdim. Böyle daha bir sürü davranışları vardı. Ben bu durumdan rahatsız olduğum için genel müdürlük ve holding ile paylaştım. Ben emin değildim ilk başta, acaba ben mi yanlış anlıyorum diye düşünüyordum, kendime kızıyordum ama o teklifinden sonra emin oldum ve bir şeyleri sorgulamayı bıraktım.

ŞİKAYETİNİN ARDINDAN İŞTEN ÇIKARILDI

Yaşadıklarını üst birimlere aktardığını ve bunun ardından kısa bir süre sonra işine son verildiğini belirten Özonur, Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise kendisinin suçlu gösterildiğini, yeterli delil sunmamış olduğunu iddia ettiğini söyledi.

“Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü, ‘konuyu yönetimle paylaşalım’ dedi ve bunun ardından bir haftayı bulmadan işime son verildi. Hiçbir şekilde soruşturma açılmadı, kamera kayıtları incelenmedi, sadece benim iş çıkışım verildi” ifadelerine yer veren Özonur, “Twitter’dan bir açıklama yaptılar ama yaptıkları açıklama tam bir fiyasko. ‘Delilleri sunamadı’ dediler ama bu deliller benim işime son verildikten sonra istendi benden. Ben neden size artık delil sunayım ki, ben bu delilleri savcılığa sunarım size gerek kalmadı” dedi ve şu açıklamalarda bulundu:

Beni işten çıkarmak için hiçbir bahaneye gerek duymadılar. Beni müdürüm çağırdı yanına, ‘Dilara performansından, senden çok memnunduk, kolay adapte oldun, çabuk öğrendin ama beyanın iftira olarak algılandı’ dedi. Bunun için ‘iş çıkışını veriyoruz’ dediler.

İşçi çıkarmak yasak ama 3 bin TL ceza ödeyip çıkarıyorlardı. Beni de zaten 4. maddeden çıkardılar. Gerçekten bir iftira olduğuna inansalardı, beni 25. maddeden çok rahat çıkarabilirlerdi. Çünkü benim orada bir beyanım var. ‘Bu sözlerin iftira olarak algılandı, bu yüzden çıkarıyoruz’ dediniz madem, o zaman iş güvenliği 25/2 maddesinden çıkarabilirlerdi ama çıkarmadılar. Çünkü onlarda biliyorlar benim iftira atmadığımı.

İŞ ARKADAŞLARI TEHDİT EDİLDİ
Özonur, şikayetinden vazgeçmesi için çalışma arkadaşlarının da ‘işten çıkarmakla’ tehdit edildiğini ve Mustafa S.’nin daha önce de başka kadınlara tacizde bulunduğunu söyledi:

İş çıkışım verildikten sonra oradaki iş arkadaşlarım beni aradılar ‘geçmiş olsun, biz senin arkandayız’ dediler. Benim arkamda olmaları gereken bir durum yok çünkü hiç biri benim olayıma şahit olmadı, hiçbiri tanık olmadı. Bana o aramalarda şunu söylediler; ‘Dilara, bu adımın il vukuatı değil. Defalarca bu tarz şeylerden bu adam şikayet edildi ama kim şikayet ettiyse hepsinin iş çıkışı verildi’ dediler.

Yargıya taşıdım. Savcılığa suç duyurusunda bulundum ve karşı tarafın ifadesi alındı. Onun ifadesinden tatmin olunmamış olacak ki, savcılık detaylı araştırma gidilmesini talep etti.

Sosyal medyadan olayı duyurmamın ardından oradaki çalışma arkadaşlarıma ‘Dilara’ya söyleyin geri çekilsin, yoksa sizin de iş çıkışınızı veriririz’ demişler. Hatta susmam ve üzerine gitmemem için bölge müdürü ve abisi tarafından bana ‘iş bulma’ teklifi yapıldı.

YURTİÇİ KARGO'DAN AÇIKLAMA: DELİL SUNMADI
Yurtiçi Kargo, Dilara Özonur’a ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Özonur’un şikayetine ilişkin delilleri sunmadığı iddia etti. Özonur’un sürekli olduğunu belirtiği taciz iddialarını da Yurtiçi Kargo açıklamasında 6 ay önce ve 1 kez gerçekleşmiş olduğunu öne sürdü: