Toplumsal Haber Merkezi

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 2020 yılı Ocak ve Ekim aylarını kapsayan Kadın Cinayetleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre bu 10 aylık zaman diliminde, en az 256 kadın öldürüldü, 197 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. En fazla şüpheli kadın ölümleri listesinde ilk beşte yer alan Mardin’de ise 10 ayda 10 şüpheli kadın ölümü yaşandı. 

Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay da Mardin’de yaşanan şüpheli kadın ölümlerinin araştırılması istemiyle bir araştırma önergesi verdi. Önergesinde "Türkiye’de kadın cinayetlerinde işleyen cezasızlık politikaları ile, kadınlara yönelik şiddet, çoğu cinayete intihar süsü verilerek ortadan kaldırılmış ve üstü örtülmüştür" diyen Günay, kadın intiharlarının da baskının ve şiddetin habercisi olabildiği tecrübelerle sabitken ve çoğu cinayetin üzerinin “intihar” denilerek kapatıldığını ifade etti. 

PANDEMİYLE ARTAN ŞİDDET
Ebru Günay, bu gerçekten yola çıkarak önerge verdiğini belirtti ve "Bu gerçek Mardin’de 10 ayda 10 kadının şüpheli bir şekilde ölümü konunun derinlikli ve kapsamlı bir şekilde araştırılmasını elzem kılmaktadır" dedi. toplumsal.com.tr

Pandemi sürecinde çıkarılan infaz yasasıyla kadın öldüren, kadınlara şiddet uygulayan saldırganların hiçbir tedbir alınmadan salıverildiğini ve kadınlara şiddet uyguladıkları evlere geri gönderildiklerini hatırlatan Ebru Günay, pandemiyle birlikte kadınların tamamen kısıtlandığının ve eve mahkum edildiklerinin de altını çizdi.