İzmir Cihannüma Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), kadın öğrencilerin oda dışında pijama ve şort giymesini “ahlaki” olmadığı gerekçesiyle yasakladı.

Cihannüma KYK yurdunda kaldığı için atılma kaygısından dolayı isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, hem yasağı hem de yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan Özlem Yayan ve Tolga Güney’e anlattı.

Öğrenci, okulların açılmasıyla birlikte yurtlarda bulunan odalardaki kişi sayısının arttırıldığını, yatakların taşınması için getirilen erkeklerin öğrencilerin kıyafetlerinden ‘rahatsız’ oldukları gerekçesiyle yurt idaresinin yasak kararı aldığını söyledi.

İddiaya göre, yasağın getirilmesinin nedeni yatakları taşıyan erkekler, kadın öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı başını eğerek yürümüş. Bundan dolayı rahatsızlıklarını yurt idaresine bildirmiş. Yurt idaresi de erkekler rahatsız olduğu için 1 hafta önce ilk olarak ‘öğrenci işleri ve idarede pijama giymek yasaktır’ anonsu yaptı.

ÖĞRENCİLERİ MUHTAÇ BIRAKIYORLAR'
Şikayetlerini ve yasağı kabul etmediklerini yurt idaresine bildirdiklerini belirten öğrenci, şunları anlattı:

Şikayetlerimizi dikkate almayan idare, pijama yasağını öğrenci işleri, idare, yemekhane, bahçe ve kantine kadar genişleterek uygulatacağı anonsunu yineledi. Sonrasında yemekhanede uyum toplantısı düzenlendi. Orada bir arkadaşımız ‘neden pijama yasaklandı’ diye sordu. Müdür, ‘oda dışı olan alanlar ortak alan. Ortak alanda ne giyeceğinize dikkat edin’ gibi şeyler söyledi. Ondan sonra yurtta kalan öğrenciler karşı çıktı ama, kimsenin bir şey yapacak gücü yok. Kiralar pahalı olduğu için öğrenciler, o riske girmedi. Öğrencileri önce muhtaç, sonra da böyle uygulamalara maruz bırakıyorlar.

'SES ÇIKARILMAZSA BASKILAR ARTAR'
Daha sonra durumla ilgili müdürle konuşmak için odasına gittiklerini ancak orada bulamadıklarını aktaran öğrenci, “İdaredekiler, ‘karar doğru ve bu müdürün kararı, onunla konuşun’ dediler. Daha önce müdürle de konuşmuştuk ancak çözülmedi. Yasağa uymayanlara disiplin cezası verilecekmiş. Yasaktan sonra pijamalı oda dışına çıkan birçok öğrenci, güvenlik tarafından ‘Bu şekilde dışarı çıkamazsınız’ diyerek uyarıldı” dedi.

Yasaklara ses çıkarılmadığı takdirde baskıların arttığını kaydeden öğrenci, “Bu konuda sesimiz duyulmazsa büyük ihtimalle ileride ‘bu şortla neden bu yurttan dışarı çıkıyorsun’ demeye kadar gelebilirler” diye konuştu.

Kampüs Cadıları üyesi Rozana Urkan da, daha önce şort giydiği için saldırıya uğrayan ya da kıyafeti yüzünden tacize uğrayan birçok kadını hatırlattı.

Urkan, “Şu an yurtlarda kadınların pijamalarına karışılması da genç kadınlara yöneltilen baskıcı politikaların bir sonucudur. Yaratmak istedikleri o makbul kadın algısına yönelik baskılardır” dedi.

Baskıların sadece kıyafet üzerinden yapılmadığını da ekleyen Urkan, “Erkek yurtlarında giriş-çıkış saatleri sorun olmazken ya da yurtları çok merkezi yerlere inşa ediliyorken, kadınlar için yapılan yurtlar ise daha ıssız yerlerde ve giriş-çıkış saatlerinin sorgulandığı yerler oluyor. Bunlar tamamen kadınları denetlemek, sindirmek ve ‘ahlak’ anlayışlarına uygun bir gençlik yaratmak için uyguladıkları politikalardır” ifadelerini kullandı.

“Sadece kadın olduğumuz için yurtlarda, erkek öğrencilerden çok daha farklı muamelelerle karşılaşıyoruz” diyen Urkan, “Giriş-çıkış saatlerimizin sorgulanmadığı, kadın olmamız üzerinden bize biçilen ahlak normlarının dayatılmadığı, güvende olduğumuz, özgürce yaşayabildiğimiz yaşam alanları istiyoruz” diye konuştu.