İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını yürütmesinin durdurulması talebi, Danıştay tarafından reddedildi. Ret kararı 3'e karşı 2 oyla alındı. Erdoğan tarafından Danıştay'a atanan eski İBB 1.Hukuk Müşaviri Lütfiye Akbulut, ret oyu veren isimlerden. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri olan Lütfiye Akbulut, 2018'de Danıştay üyeliğine seçilmişti. Akbulut, AKP’ye yakınlığıyla biliniyordu.

Akbulut, Danıştay'a atanır atanmaz Twitter hesabını dondurmuştu. Ancak Akbulut’un yaptığı son paylaşımlar Google önbelleğinde görüldü.

Akbulut, bir dönem Erdoğan’ın başdanışmanlığını da yapan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yandaş Star gazetesi yazarı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Sibel Eraslan’ın yaptığı paylaşımları retweet yapmış. Ayrıca bir Twitter kullanıcısının yaptığı “Verene kurban Reis #SeninleyizErdoğan” paylaşımı da Akbulut tarafından paylaşılmıştı.

Akbulut, AKP Milletvekili Markar Esayan’ın CHP’yi hedef aldığı bir paylaşımı da takipçilerine retweet etmiş. İlgili paylaşımda Esayan, “Meclis’teyim. Yeni İstanbul Havalimanı CHP’yi yerle bir etmiş sanki. Türkiye böyle bir eser kazanacağı için çok öfkeliler. Adeta yas var” diyor.

Kararda Cumhurbaşkanı'nın yürütme yetkisine atıf

Danıştay kararında "Yasama organının milletlerarası andlaşmalara ilişkin yetkisinin andlaşmanın onaylanmasını bir kanunla uygun bulmaktan ibaret olduğu, bu kanunun tek hukuki sonucunun, Cumhurbaşkanına bir takdir yetkisini kullanma imkanını vermek olduğu, Cumhurbaşkanının uygun bulma kanunu sonrasında milletlerarası andlaşmayı onaylayıp onaylamama konusunda takdir yetkisine sahip olduğu ve milletlerarası andlaşmaların sona erdirilmesinin (Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshinin) tıpkı andlaşma metinlerinin hazırlanması, imzalanması, son aşamada onaylanarak yürürlüğe konması hususlarında olduğu gibi yürütme yetkisi dahilinde bulunduğu görülmektedir" denildi.

Kararda "dolayısıyla, milletlerarası andlaşmaların sona erdirilmesinin (feshinin) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesinin hukuken mümkün olduğu" ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. Maddesi'nin 1. Fıkrası'nda yer alan ibarenin Anayasaya aykırı olmadığı belirtildi.

Danıştay kararında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin 80'inci maddesinde tarafların Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne yapacağı bir bildirimle bu sözleşmeyi feshedebileceği hükmünün yer aldığı da ifade edildi. Kararda "TBMM söz konusu Sözleşmenin onaylanmasını uygun bulurken, anılan Sözleşmenin feshedilebilmesi hususunda 'Taraflara' – bu arada yürütme organına/ Cumhurbaşkanına- Sözleşmeyi feshetme yetkisini de verdiğinde tereddüt bulunmamaktadır" denildi.