İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, şu an 13 yaşında olan üvey kızı İ.T.’ye, 4 yıl boyunca cinsel istismarda bulunan ve tutuksuz yargılanan Bülent S. isimli istismar faili erkek, “delil yetersizliği” iddiasıyla beraat etti. Çocuğun avukatı Candan Tekin Çekiç, karara şu sözlerle tepki gösterdi:

İddia makamı tarafından çocuğun yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde aktarmadığı söylendi, ancak 8 yaşındaki bir çocuktan bahsediyoruz. Daha ne anlatabilir ne yaşayabilir, daha nasıl dile getirebilir bu çocuk. Aslında her şey ortadaydı.

Olay, geçen yıl şubat ayında İ.T.’nin, annesi A.S.’nin eline tutuşturduğu mektupla ortaya çıktı. Kızı İ.T.’nin, 2016’dan beri üvey babası Bülent S.’nin sözlü ve fiziki cinsel istismarına maruz kaldığını anlattığı mektubu okuyan A.S., savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında 4 yıl boyunca İ.T.ye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Bülent S. tutuklanırken;. hakkında Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Çocuğun cinsel istismarı suçundan dava açıldı.

SERBEST BIRAKILDI?
Hakkındaki suçlamaları reddeden Bülent S. aynı duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mahkeme heyeti, çocukların Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) alınan ifadeleri hakkında bilirkişi raporu istedi. Psikolog O.T., hazırladığı 21 sayfalık ilk bilirkişi raporunda, çocukların iyi ve kötü sevmeyi anlayabilecek düzeyde oldukları, başlarına gelenleri düzgün şekilde ifade edebildikleri ve ruhsal durumlarının yaşadıkları şeylere delalet eden bir yapıda bulunduklarını vurguladı.

O.T., bu raporun hemen ertesi günü 2 sayfalık ek rapor daha hazırladı. Bu ek raporda ise çocukların annelerinin yönlendirmelerine açık olduğu, zaman kavramlarının bulunmadığı belirtildi.

Davanın, 14 Nisan’da görülen 5’inci duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, ek raporu göz önünde bulundurarak sanık Bülent S.’nin beraatini istedi.

GÜNLÜK, DELİL SAYILMADI
İ.T. ve ailesinin avukatları Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Vakfı (UCİM) görevlileri Candan Tekin Çekiç ile Zeynep İrem Durmaz, mütalaa sonrası İ.T.’nin tuttuğu günlüğü delil olarak dava dosyasına sundu.

Davanın 7’nci ve son duruşması, bugün görüldü. Savcının, sanık hakkındaki beraat yönünde verdiği mütalaayı tekrarlamasının ardından mahkeme heyeti kararını verdi. Heyet, Bülent S.nin delil yetersizliğinden beraatine hükmetti.

'DAHA NE ANLATABİLİR BU ÇOCUK?'
Duruşmanın ardından Karşıyaka Adliye Sarayı önünde toplanan grup, karara tepki gösterdi. Grup, ellerinde, ‘Ben çocuğum, beni korkuyla yaşatma’, ‘Kadınlar, çocuklar uyurken susar, istismar edilince değil’ yazılı dövizlerle tepki gösterdi.

İ.T.’nin ve ailesinin avukatlığını yapan Candan Tekin Çekiç, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bugün maalesef ki beraat kararı çıktı. Biz tüm delillerimizi sunduk. Dosyayı tüm ayrıntılarıyla inceledik ve çocukların birbirleriyle tutarlı beyanlarını ortaya koyduk. Çocukların adli tıpa sevkini istedik.

Çünkü yetkili kişiler tarafından alınmayan, ruh sağlığı uzmanları tarafından alınmayan uzman raporları vardı ve birbiriyle çelişkiliydi. Çocuğun 2016 yılında tutmaya başladığı günlüğü ibraz ettik, orada adıyla sanıyla yaşadıklarını anlatıyordu, ama maalesef göz ardı edildi. Çocuğumuz bugün yepyeni umutlarla yeni bir günlük aldı, çünkü başından geçenleri anlattığı eski günlüğünü mahkemeye vermişti. Oraya yeni şeyler yazacaktı, umutlarını yazacaktı ama maalesef ki belki de ilk yazacağı şey bu elim beraat kararı olacak.

Bunun için çok üzgünüz. İddia makamı tarafından çocuğun yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde aktarmadığı söylendi, ancak 8 yaşındaki bir çocuktan bahsediyoruz. Daha ne anlatabilir ne yaşayabilir, daha nasıl dile getirebilir bu çocuk. Aslında her şey ortadaydı.