Antalya’da iki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanan anne Merve Akman ve eşi Rahmi Akman'ın adli kontrolle serbest kaldıklarının ortaya çıkması gündeme oturdu. Binlerce yurttaş istismar faillerinin bir an önce tutuklanmasını istedi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun olaya ilişkin soruşturma başlattığını belirtti.

BirGün'den Dilan Esen imzalı habere göre, Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, savcılık aşamasından bu yana dosyayı takip ettiklerini söyledi.

"TALEPLER GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN REDDEDİLDİ"
Ertuğrul, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Sanıkların; çocuklar ve tanıklar üzerinde baskı kurma ihtimallerinin olması, üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi oluşturan somut delillerin bulunması ve atılı suçlar için ön görülen ceza miktarı dikkate alınarak tutuklanmalarına karar verildi. Ancak dosyaya sanıklar lehine değerlendirilebilecek hiçbir delil girmemesine ve alınan raporların çocukların anlatımlarıyla uyumlu olmasına rağmen 5 Ocak 2021 tarihinde mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre gerekçe gösterilerek tahliye kararı verildi. Tahliye kararına karşı yaptığımız itirazlar reddedildi. Tahliyeden sonraki tutuklama taleplerimiz de hiçbir somut gerekçe olmadan reddedildi. Bir sonraki duruşma 17 Eylül 2021’de. Amacımız suçluların en ağır cezayı almaları.

"İSTİSMARIN TANIĞI OLUR MU?"
Öte yandan Cumhuriyet’te konuşan Avukat Gülşah Ekin Taş Meclis’te bekleyen ve istismara somut delil isteyen yargı paketine dikkat çekti. Taş, şunları söyledi: Bir yargı paketi geliyor ve bu yargı paketi meclisten geçerse istismarcıların yüreğine büyük bir su serpilecek. Bu yargı paketi diyor ki, çocukların beyanı değil; somut deliller esas alınmalıdır. Mesela bir tanığın olması. İstismarın tanığı olur mu? Suçlular zaten gizli yerler arıyorlar çocukları istismar etmek için. Adli birimlerden gelen her rapor ve çocuğun beyanı bir delil olarak kabul edilmeli. Bu yargı paketi istismarcıların önünü açabilir. Suçluların hak ettikleri cezayı alması ve çocukların sağlığı için elimizden geleni yapacağız.

"DELİLLERE RAĞMEN SERBEST BIRAKILDILAR"
Avukat Gökhan Göksal ise şunları kaydetti: Şüpheli sanıklar aleyhine mevcut birçok delil var. Tutuklandılar fakat mahkeme tutuklamanın ağır olacağı gerekçesiyle tahliye etti. Mevcut delillere rağmen serbest kaldılar. Yargılama devam ediyor. Tutuksuz olmaları ceza almayacakları anlamına gelmez. İsnat edilen şey çok ağır. Benim kanaatim ceza alacakları yönünde.