Toplumsal Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), geçtiğimiz gün yayımladığı raporunda kadın gazetecilerin yüzde 73’ünün hayatlarında en az bir kez sanal tacize maruz kaldığını ve cinsel şiddetle tehdit edildiğini açıkladı.

Araştırmaya göre kadın gazetecilerin yüzde 18’i cinsel şiddetle tehdit edilirken yüzde 20’si de sanal linç kampanyalarıyla bağlantılı olarak gerçek hayatlarında saldırıya uğradı. Ankete katılanların yüzde 30’u taciz nedeniyle oto-sansür uyguladıklarını kabul ederken yüzde 26’sı tacizin psikolojik sağlıklarını etkilediğini söyledi.

BU KAMPANYALAR TACİZE NEDEN OLUYOR
Ankete katılanların yüzde 41’i tacizin genelde dezenformasyon kampanyaları sonrasında ve bu kampanyalarla bağlantılı olarak geldiğini vurguladı.

Araştırma, 125 ülkeden 1210 kadın gazeteciyi kapsayan bir örneklemle gerçekleştirildi. ‘Tacize bahane olarak sunulan” konuların yüzde 47’yle gazetecilerin toplumsal cinsiyetleri (gender) ve bu meseledeki duruşları, yüzde 44’le siyaset ve seçimler, yüzde 31’le insan hakları ve sosyal politika olduğu gözlemlendi.

‘TWITTER EN GÜVENLİ SOSYAL MEDYA UYGULAMASI’
Facebook’un bu konuda sicili en kirli sosyal medya uygulaması olduğu iddia edilen araştırmada, Twitter’ın Facebook’a kıyasla çok daha güvenli bir ortam sunduğu iddia edildi.

Ayrıca gazetecilerin yüzde 15’i kendilerine ait ya da kendi çektikleri görüntü ve videoların manipüle edilmesi, izinsiz olarak kamuya açılması gibi nedenlerle psikolojik istimara maruz kaldıklarını bildirdi.