Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nden çıkarılması İstanbul ve Ankara'da protesto edildi. İstanbul'da Kadıköy'de buluşan kadınlar, "Sözleşmeyi uygula, kadını yaşat" sloganları attı. Ankara'da ise kadınların Kızılay'daki protestosuna izin verilmedi. Gruptan gözaltına alınanlar oldu.

İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olan Türkiye’nin, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sözleşmeden çıkarılması kadın örgütlerinin sert tepkisine neden oldu.

Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, kararı protesto ederek “Sözleşmeyi uygula, kadını yaşat”, “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesinde öldürülen kadınların kanı var. Biz bir kişinin lafıyla sözleşmeyi geri çektirmeyeceğiz. Hep birlikte mücadele ederek bu kararı geri çektireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ankara'da ise karara tepki gösteren kadınlar Kızılay'da, AKP il başkanlığı önünde buluştu. Polis, Nar Kadın Dayanışması'ndan yaklaşık 50 kişilik grubun eylemine saldırdı. Gruptan gözaltına alınanlar oldu.