Çeviri: Ercan Çankaya

Dünyanın dört bir yanından Afgan kadınlar, Taliban’ın okullarda kız öğrencilere getirdiği çarşaf zorunluluğunu  sosyal medyada protesto etti. CNN International'ın haberine göre rengârenk geleneksel elbiselerini giydikleri fotoğraflarını sosyal medya hesaplarında paylaşan kadınlar, çarşafın kendi kültürleriyle bir ilgisi olmadığını vurguladı.

Afganistan’da yeniden iktidara gelir gelmez karma eğitime son veren Taliban, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin kendi şeriat anlayışlarına uygun şekilde çarşaf ve türban takmalarını zorunlu kılmıştı.

Cumartesi günüyse Kabil'de bir devlet üniversitesinin konferans salonunda tepeden tırnağa siyah çarşafa bürünmüş ve Taliban bayrakları sallayan bir grup genç kadın öğrencinin fotoğrafları sosyal medyada ve gazetelerde yayımlanmıştı.

taliban eylem

Afgan kadınlar, Taliban’ın düzenlettiği bu ısmarlama eyleme sosyal medya hesaplarından paylaştıkları geleneksel kıyafetleri içindeki fotoğraflarıyla yanıt verdiler.

LinkedIn profiline göre Afganistan Amerikan Üniversitesi'nin eski öğretim üyesi olan Bahar Celali, Twitter'da fotoğraf paylaşan ilk isim oldu.

Celali, Twitter’da siyah peçeler içindeki bir kadının fotoğrafını alıntılayarak şöyle dedi:

Afganistan tarihinde hiçbir kadın böyle giyinmedi. Bu tamamen Afgan kültürüne yabancı. Taliban tarafından yayılan yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için geleneksel Afgan kıyafetleri içindeki fotoğrafımı olarak yayınlıyorum.

Diğer Afgan kadınlar, Twitter’da Celali’yi takip etti.

DW News'in Afgan servisini yöneten Vuslat Hasret Nazımi, geleneksel Afgan kıyafeti ve başlığıyla bir fotoğrafını paylaşarak şu yorumu yaptı:

Afgan kültürü bu; Afgan kadınları böyle giyiniyor.

afgan kadınlar

BBC’de gazetecilik yapan Sana Safi, renkli geleneksel elbiseler içinde bir fotoğrafını yayımlayarak şu ifadeleri paylaştı:

Afganistan’da olsaydım türban takmak zorunda kalacaktım. En çok bu kadar “muhafazakar ve geleneksel” olabiliyorum.

afgan kadınlar

Yine BBC’de çalışan bir gazeteci olan Sodaba Haidere, Twitter’da paylaştığı fotoğrafıyla birlikte şu yorumu paylaştı:

Bizim geleneksel kıyafetimiz bu. Çok renk seviyoruz. Bizim bayrağımız ve pirincimiz bile renkli.

afgan kadın

İngiltere’de yaşayan Afgan kökenli yerel politikacı Paymana Esad, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Geleneksel giysilerimiz, Taliban'ın kadınlarının giydiği ruh emici kıyafetler değil.

afgan kadın