Deutsche Welle öncülüğünde kurulan +90 isimli YouTube kanalının seks işçiliği hakkında yaptığı Twitter paylaşımı büyük tartışma yarattı. Twitter kullanıcıları paylaşıma Türkiye’nin ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde insanları seks işçisi olmaya teşvik ettiği ve aşağıladığı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Gelen tepkilerden bazıları şu şekilde:

VİDEO YENİ DEĞİL
Ancak +90’nın söz konusu videosu aslında 8 Nisan 2022 tarihinde yayınlandı. Yayınlandığı tarihte, videonun açıklama kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de seks işçiliği yasal, mevzuatla düzenlenmiş. Ancak iki seks işçisi yan yana geldiği anda biri diğerini ‘pazarlamaktan’ ceza alıyor. Bir seks işçisi, bir arkadaşıyla yürürken kolluk kuvvetine denk gelirse yine o değil, arkadaşı ceza alıyor. Çünkü yasa, seks işini yasaklamasa da alan sağlamayı cezalandırıyor.

Diğer taraftan genelevler, ‘halk sağlığı’ ve ‘genel ahlak’ gibi kapatmaya temel olabilecek tartışmalı nedenlerle kapatılıyor. Genelevlerin kapatılması, seks işçiliğini merdiven altına itiyor, devlet kontrolünü ortadan kaldırıyor. Yani seks işçileri hem 4A üzerinden yapılan sigortalarını ve 65 yaş emeklilik haklarını hem de sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kaybediyor. Uzmanlara göre bu durum, seks işçilerinin şiddete maruz kalmasına ve çetelerin elinde emek sömürüsüne alet olmasına neden olduğu gibi, gerekli sağlık kontrolleri ve aşılara erişimin kısıtlanması nedeniyle bir ‘halk sağlığı problemi’ de yaratıyor.

‘Düşmemiş’ seks işçileri ve uzmanlarla seks işi dolayısıyla yaşadıkları toplumsal ve bireysel sorunları konuştuk.'”

'SEKS İŞÇİLİĞİ KRİMİNALİZE EDİLİYOR'
Videoya konu olan seks işçiliği, toplumsal tartışmaların yanı sıra mevzuatlar ve uygulamalar bakımından da sık sık gündem oluyor.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Hiçbir meslek, failin aklanması için bahane olamaz. Seks işçiliği işçiliktir. Cinsel şiddet, failin suçudur” açıklamasını yapmıştı.

Uluslararası Af Örgütü ise “Seks işçiliğini düzenleyen yasalar, seks işçiliğini tümden yasaklamak ve seks işçilerini cezalandırmaya çalışmak yerine bireyleri sömürü ve istismardan korumaya odaklanmalıdır” diyerek politikalara odaklanmıştı.

Öte yandan 2016 HIV ve AIDS Üst Düzey Toplantısı raporunda, BM Genel Sekreteri, “Seks işçiliğinin suç olmaktan çıkarılması şiddeti, tacizi ve HIV riskini azaltabilir. Seks işçileri ayrımcılığa uğramama, sağlık, emniyet ve güvenlik hakları dahil tüm bireylere tanınan insan hakları güvencelerinden yararlanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

FON TARTIŞMALARI
Türkiye’deki bazı medya kuruluşları ve derneklerin yerli veya yabancı kuruluşlardan hibe alması medyada “fonlanma etik mi?” tartışmalarını da sık sık gündeme getiriyor. +90 kanalının da Almanya tarafından “fonlanıyor” olması ayrı bir eleştiri konusu haline geldi.

Ancak fon tartışmaları, bağımsız medyayı ve basın özgürlüğünü tehdit edecek sonuçlar doğurabiliyor.