Ülkemizde her yıl 12-18 Aralık arası başta ilköğretimler olmak üzere tüm okullarımızda çeşitli etkinlikler düzenleyerek yerli malı tüketiminin önemine yer vererek kutlarız. Bu kutlamalar esnasında da birçok devlet yetkilileri de yerli malı tüketilmesi kapsamına vurgu yaparak uzun uzuun nutuk atarlar.

Yerli malı haftası; Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amacıyla ilan edilmiştir. Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularının altını çizmiştir. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlamış, ancak 12 Eylül cuntasının ardından 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artırılmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ”yerli malı kullanmanın önemi” vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Şimdi çocuklarımızın bu hafta okullarına yerli malı kapsamında evlerinde annelerine özenle yaptırdıkları pasta, börek, çörek ve diğer ürünlere gelelim ne kadar yerli ve milliler.

2003-2018 yılları arasında 52 milyon 250 bin tonluk buğday ithalatına tam 14 milyar 100 milyon dolar ödendiği ve cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığı bilinmekte…

14 milyar 100 milyon dolar ödeyerek ülkemize ithal ettiğimiz buğdaylardan üretilen unlardan yapılan pasta, börek, çörek ve diğer ürünlerden oluşan tüketim mallarıyla yerli malı haftası kutlamaları ne kadar sahici…