Toplumsal Orta Doğu
İsrail ve Türkiye'nin 14 yıllık gerginlikten sonra diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararı, Orta Doğu gözlemcilerince bütün Orta Doğu'da diplomatik ilişkileri onarmaya büyük etkisi olacak bir girişim olarak yorumlandı.
Bu girişimi, “Türkiye için büyük bir U dönüşü" diye yorumlayan Tel Aviv Üniversitesi Hay Eytan Cohen Yanarocak, "2 yıl öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs'le normalleşme çalışmaları yaptığı için BAE ile diplomatik ilişkileri askıya almayı ve elçisini geri çekmeyi düşünmüştü" diyerek İsrail devletini 'büyük kazanan' olarak nitelendiriyor.
Yanarocak, değerlenmesinin devamında "Daha öncesinde bölgede yalnız bırakılan İsrail'di, şimdi bu söz konusu değil" diyor.
"Uzlaşmayı isteyen İsrail değil Türk tarafıydı" diyen Yanarocak, “İsrail, Türk tarafı her istediğinde Türkiye'nin kollarına koşmayacağını açık bir şekilde ortaya koydu. Geçmişteki durumlara göre en önemli ayrım budur" değerlendirmesinde bulunuyor.
'İLİŞKİLERİN YENİDEN KURULMASINDA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MOTİVASYONU EKONOMİ'
“Türkiye'nin derin bir ekonomik kriz, Türk Lirasının değer kaybı ve enflasyon sorunu var. Erdoğan dış ilişkilerde ılımlılık sergileyerek yatırımcıları ülkeye çekeceğini düşünüyor. Ayrıca Türkiye ABD ile ilişkileri ilerletmenin bir yolunun da İsrail'den geçtiğini düşünüyor" diyen Yanarocak, "ortada İsrail kıyılarındaki doğalgaz kaynaklarından Türkiye'ye boru hattı yapılmasıyla ilgili bir enerji işbirliği konusu da var" yorumunda bulunuyor.