Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kurduğu 13'üncü hükümet üyelerini kabul eden İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, burada yaptığı konuşmada nükleer müzakereleri ve Afganistan'daki gelişmeleri de değerlendirdi.
'ABD KURNAZ TİLKİ GİBİ'
İran devlet televizyonunun haberine göre, dünyadaki birçok ülkeyle dış ticaretin genişletilmesi çağrısında bulunan Hamaney, "Diplomasi, nükleer meseleden etkilenmemelidir. Zira nükleer konu, ülkeye uygun biçimde çözülmesi gereken ayrı bir konudur" dedi.
"Amerikalılar nükleer konuda gerçekten çok ileri gittiler ve herkesin gözü önünde Nükleer Anlaşma'yı terk etmelerine rağmen, şimdi konuşuyorlar ve İslam Cumhuriyeti'nin bu anlaşmadaki yükümlülüklerini terk ettiğini iddia ediyorlar" diyen Hamaney konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mevcut ABD yönetiminin önceki yönetimden farkı yok çünkü özünde İran'dan talep ettiği şey, Trump'ın talep ettiği şeydir ve o gün hükümet yetkilileri mantıksızlığı vurgulayarak bununun kabul edebilir olmadığını ifade ettiler. Amerikalılar diplomasinin perde arkasında vahşi ve yırtıcı kurtlardır. Tabi bazen kurnaz tilkiler gibiler. Afganistan'daki mevcut duruma da bu yansıyor."
'KRİZLERİN KAYNAĞI ABD'
Hamaney, Afganistan'daki krizlerin kaynağının ABD olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"ABD, Afganistan'ı kalkındırmak için tek bir adım dahi atmadı. Bugünkü Afganistan, kalkınma açısından 20 yıl öncesinin gerisinde değilse bile ileride de değildir. Afganistan'daki krizlerin kaynağı ABD'dir. Amerikalılar, 20 yıllık işgal boyunca düğünleri ve cenazeleri bombalamak, masumları hapse atmak ve uyuşturucu üretimini 10 kat artırmak dahil her türlü vahşeti bu ülkede gerçekleştirdiler."
Afganistan halkını desteklemeye devam edeceklerini belirten Hamaney, "Biz Afganistan ulusunu destekliyoruz. Hükümetler gelir gider ancak Afganistan halkı kalıcıdır. Hükümetlerle ilişkimizin mahiyeti onların bizimle ilişkisine bağlıdır." ifadelerini kullandı.




