ABD’de 2019 başkanlık seçimlerinde belirleyici olan halkın pandemiye yaklaşımı, son aylarda değişmeye başladı.

Covid-19 pandemisi, ABD'de 2019 başkanlık seçimlerinin sonuçlarında belirleyici olmuştu. Donald Trump'ın Joe Biden karşısında kıl payı kaybettiği seçimlerde, vakalarının zirve yaptığı bazı eyaletlerde Trump beklenmedik şekilde seçimleri kaybetmiş; bu da başkanlığı kaybetmesine neden olmuştu. Sözün özü, pandemiye yaklaşımı Trump iktidarının sonunu getirmişti. Trump'ı pandemiye karşı yeterli politikalar geliştirmemekle suçlayan Amerikan halkı yavaş yavaş fikir değiştirmeye başlamışa benziyor. 

Geçtiğimiz hafta Axios/Ipsos adlı bir kamuoyu araştırma şirketince yayımlanan ankete göre ankete katılan on kişiden biri Covid-19 pandemisini bir kriz olarak görmezken yaklaşık %75'i pandemiyi 'yönetilebilir bir kriz' olarak gördüğünü söyledi. Bulgular, insanların pandemi öncesi davranışlarına dönmeye hazır göründüğü, maske ve sosyal mesafeye ilişkin eyaletler düzeyindeki ve yerel zorunlulukların neredeyse tamamen ortadan kalktığı bir zamanda geldi. Bu arada birçok büyük Amerikan kentinde olduğu gibi 7 Mart itibariyle, New York City'de de artık dışarıda yemek yemek veya etkinliklere katılmak için aşı kartı gerekmiyor. Ankete göre Amerikalıların yarısından fazlası halka açık yerlerde maske takmayı desteklemiyor. Ocak ayında bu rakam 3'te 1 düzeyindeydi. Bu arada, ankete katılanların yalnızca yüzde 22'si işverenlerinin işyerinde maske şartı koyduğunu söyledi. İşyerinde maskeyle ilgili değişen algı, birçok işverenin iki yıl uzaktan çalıştıktan sonra personelini yüz yüze çalışmaya geri döndürme çabalarının artmasıyla da örtüşmektedir.

COVID KUTUPLAŞMASI
Anket, insanların uçak yolculukları veya spor etkinliklerine katılmak gibi belirli faaliyetlerin risklerine ilişkin algılarında hafif bir artış tespit etse de sosyal mesafenin geçen yazdan bu yana en düşük seviyeyi gördüğünü gösterdi. Katılımcıların yaklaşık üçte ikisi, geçen hafta dışarıda yemek yediklerini veya arkadaşlarını gördüklerini bildirdi. Ankete katılanların üçte birinden fazlası, tamamen pandemi öncesi yaşamlarına döndüklerini hissettiklerini söyledi. Ek olarak, Amerikalıların yarısından fazlası Covid vakalarının, hastaneye yatışların ve ölümlerin azaldığına inanıyor. Bu veriler, istatistiklerle desteklenmiyor. Axios/Ipsos verileri, pandemiye ilişkin 2020'nin başından beri devam eden partizan algılarını da ortaya koyuyor. Anket, Amerikan toplumunun Covid tartışması çerçevesindeki kutuplaşmasını da ortaya koyuyor. Covid'in ciddi bir sorun olmadığını söyleyen Cumhuriyetçilerin oranı Demokratlardan 10 kat daha fazla.