Çoklu Baro direnişinde öne çıkan isimlerden biri olan Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez'in polislere kimliğini almak istemelerinin dayanağını sormasının ardından “Biz devletiz” diyerek zorla gözaltına alındı. Odatv’nin edindiği bilgilere göre avukat olduğu için yasal olarak dayanağı olmamasına rağmen Dönmez’in 50 dakika boyunca zorla tutulduğu öğrenildi. Bunun üzerine Dönmez de “hürriyeti tahdid” suçundan polisler hakkında şikayetçi oldu.

Ailesiyle İskenderun'da bir restoranda yemek yiyen Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez kimliğini görmek isteyen polislerden "gerekçe" istemesinin ardından gözaltına alındı. Dönmez hakkında da herhangi bir gözaltı kararının olmadığı anlaşıldı.

Polislerin gerekçe söylemek zorunda olmasına karşılık herhangi bir açıklama yapmadan Dönmez'i gözaltına alınması baro başkanları tarafından tepkiyle karşılandı.

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da gözaltı görüntülerini paylaşarak, “Makul şüphe mi var? Söylemeye mecbursun. Önleme araması için karar mı var? İbraz etmeye mecbursun. Bunları yapmıyorsan ‘polis’ olamazsın. Olamadığın, kendini ‘devlet’ zannetmenden belli... Kimse ‘hukuk devletinden’ bahsedemiyorsa sorumlusu bunlardır” ifadelerini kullandı.

Avukatlar yapılan uygulamaya tepki göstererek Ekrem Dönmez'e desteklerini açıkladı. Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt sosyal medya hesabından olayı şu sözlerle kamuoyuna duyurdu: 

Ailesiyle yemek yediği lokantada kimliğini almak isteyen polislerden dayanak isteyen Hatay Barosu Başkanımız Ekrem Dönmez zorla götürülüp gözaltına alındı. Sosyal medya açık olduğu için bu bilgiyi sizlerle paylaşabiliyorum. Hepimiz başkanımızın yanındayız, yola çıkmaya hazırım.

Çağdaş Hukukçular Derneği de yaptığı açıklamada, “Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, hukuki sebebe dayanmayan, keyfi kimlik sorma dayatmasını kabullenmeyince polisler tarafından gözaltına alındı. Hukuki olmayan ve ‘Devlet benim’ aklına dayanan gözaltı derhal sonlandırılsın! Av. Ekrem Dönmez'in yanındayız!” ifadelerini paylaştı.

İşte Ekrem Dönmez'in ifadesinin tamamı: