Fethullahçı çetenin yayın organı Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ve Ali Bulaç ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Özdemir'in, haklarında verilen ve istinaf mahkemesince onanan hükümlerin Yargıtay tarafından bozulması sonrası yeniden yargılanmalarına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar Türköne, Alpay ve Bulaç avukatlarıyla katıldı. Duruşmada, ifadesine başvurulan CHP eski milletvekili Prof. Binnaz Toprak, sanık Alpay'ı akademisyen kimliğiyle tanıdığını, fikirlerini paylaşmaktan hoşlanan biri olduğunu, din ve laiklikle ilgili yazılar yazdığını söyledi.

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan akademisyen Zekeriya Tüzen ise tanık olarak verdiği ifadesinde, Alpay'ın tam zamanlı bir akademisyen olarak çalıştığını, FETÖ ile ilgili bir konusuna şahitlik etmediğini belirtti. Tanık ifadelerinin ardından sanıkların talepleri alındı.

YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI VE YAKALAMA KARARI
Sanık Türköne, sağlık sorunları olduğunu ve yurtdışındaki tedavi imkanlarını değerlendirmek istediğini belirterek hakkında yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istedi. Sanık Bulaç ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin(AİHM) 8 Haziran'da, hakkında hak ihlali yapıldığına dair verdiği kararı mahkeme heyetine sundu. Fransızca olan metnin çevirisi için 30 bin lira istendiğini ifade eden Bulaç, kararın mahkeme aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilerek çevirisinin yapılmasını istedi.

Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Türköne hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının, firari sanık Mehmet Özdemir hakkındaki yakalama kararının infazının beklenilmesine hükmetti.

Tanıklar Ümit Erol ile Hüseyin Gülerce hakkında tebligat çıkarılmasını ve sanık Alpay hakkındaki AİHM kararının Türkçe çevirisinin istenilmesine karar veren heyet duruşmayı 11 Ocak 2022'ye erteledi.

BAHÇELİ SAHİP ÇIKMIŞTI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Mümtazer Türköne'ye sahip çıkmış ve Türköne’nin yeniden yargılanmasını istemişti.

Bahçeli'nin açıklamalarının ardından, FETÖ’den 10 yıl hapis cezası alan Fethullahçı çetenin kapatılan yayın organı Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne tahliye edilmişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Fethullahçı çetenin yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarlarının da arasında olduğu 11 sanık, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde çeşitli suçlardan yargılanmıştı.