Toplumsal İstanbul / Umut Taştan

AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin Atakent Mahallesindeki Akşemsettin Parkı’nı taksi durağına çevirme girişimine Ümraniye Belediyesi Meclisi’nin CHP’li üyesi Sacit Terzi tepki gösterdi. Terzi, belediyenin taksi durağı girişiminin rant amaçlı olduğunu belirtti.

Atakent Mahallesinde yaşayan yurttaşlar, dün parkta inşaat çalışmasına başlaması üzerine bir araya gelerek, inşaat çalışmasını engelledi. İşçilere izin belgesi soran mahalleli, resmi evrakın olmadığını, belediye meclisinde bu yönde bir karar çıkmadığını belirterek taksi durağı yapılmaması için imza kampanyası başlattı.

Yurttaşların kendisine haber vermesiyle parka gittiğini belirten CHP’li Meclis Üyesi Sacit Terzi, belediyenin taksi durakları üzerinden elde ettiği kazancı, yurttaşların tepkisini Toplumsal’a değerlendirdi.

Taksi duraklarına ilişkin 2 Aralık 2020’de soru önergesi verdiğini ve üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen yanıt alamadığını belirten Terzi ‘’Bu yaşananların geçmişi de var. Geçmişi ile ilgili taksi duraklarından aldığımız bilgiler de var. Ben Meclis’te, 02.11.2020 tarihinde bunu gündeme getirmiş, önerge hazırlayıp Meclis’e sunmuştum. Bu taksi duraklarının yapılmasında bir rant var. Taksi duraklarını evet belediye yeniliyor, görüntüsü güzel oluyor fakat bunu belediye kendi bütçesinden yapmıyor, bir bankaya vermişler’’ ifadelerine yer verdi.

'TAKSİ BAŞINA 10 BİN TL'
Ümraniye Belediyesi’nin taksi duraklarından aylık 3 bin TL kira ve taksi başına 10 bin TL istediğini belirten Terzi, şu ifadelere yer verdi:

Benim verdiğim önergede 9 soru var ve bu sorulara bir yıl geçti yanıt alamadık. Ama bizim elimizde belgeler mevcut, taksi duraklarını yenileyecekler, aylık 3 bin TL kadar bir kira alacaklar ve ilave olarak her taksi durağındaki taksilerden de 10 bin TL kadar bir ücret istiyorlar. Dolayısıyla taksi duraklarıyla biz bunu kouştuğumuzda belediyenin bütçesinden herhangi bir para çıkmıyor ama belediye geçen yılın fiyatlarına gore 3 bin gibi bir rakam kira bedeli istiyor. Taksi durakları sahiplerinin en büyük sıkıntısı duraktaki taksi başına ödeyecekleri 10 bin TL. Bu da 600-700 milyon gibi tutar yapıyor. Dolayısıyla bunu gündeme getirdik, önergemize yanıt alamadık. Korktukları için taksi durakları bilgi vermiyor fakat bazılarından aldığımız bilgiye gore 10 bin TL alımı durdurulmuş, ‘daha sonra tekrar konuşacağız’ denilmiş.

Belediyenin Akşemsettin Parkı'na yapmak istediği taksi durağı üzerinden de rant elde etmeye çalıştığını belirten Terzi, parka yakın bir noktada taksi durağı olduğunu ve hala tamamlanmadığını şu ifadelerle belirtti:

Akşemsettin Parkı’na geldiğimiz de ise belediye taksi durakları yapacak, oradan kira alacak ve yine kendi çıkardığı sözleşme ile bahsettiğimiz gibi taksi başına 10 bin TL para alacak. Dolayısıyla belediye bir rant peşinde. Akşemsettin Parkı’nın 200 metre yukarısında Atakent Taksi Durağı var. Çok eski bir taksi durağıdır, yapımına başladılar ve tamamlayamadılar. Durağın içi de çamur içerisinde.

'VATANDAŞLAR KESİNLİKLE İSTEMİYOR'
Akşemsettin Parkı'na daha önce de gelindiğini ve çok kısa süre içerisinde parkın içinde bulunan ağaçların kaldırılarak, zemine mıcır döküldüğünü söyleyen CHP'li Terzi, şu ifadelere yer verdi:

Akşemsettin Parkı’na da geçen hafta gelmişler önce, vatandaşlar bizi aradı. Tahminen söylüyorum en fazla 2 saat içerisinde birileri gelip, oradaki ağaçları söküp, mıcır dökmüşler ve etrafını kırmızı şerit çekmişler. Ben geçen hafta dahil oldum oraya, gördüğüm kadarıyla elektrik kablosunu dahi çekmişler. Vatandaşlarla konuştuk ve onlar kesinlikle böyle bir şey istemiyor, huzursuz ve şikayetçiler. O parkın orası aynı zamanda deprem toplanma alanı. Vatandaşlar şikayetçi çünkü orada taksi durağı olduktan sonra hiçbir vatandaş, hiçbir kadın çocuğunu alıp o parka götüremez. Hem tehlike saçar hem de vatandaşlar oradaki taksi durağı, taksi şoförleri ve müşterilerden rahatsız olabilir.

Dün de yine vatandaşlar sabah saatlerinde ‘birileri geldi’ diyerek beni aradı, ben de gittim. Toplanma başlamıştı, vatandaşlar 15-20 kişi bekliyorlardı. Beton dökecekler mıcırın üzerine, malzemelerini getirmişler, biz de halkla beraber gittiğimizde kimin yaptığına, ne yapıldığına dair bir kimlikleri yok. Ümraniye Belediyesi, bunu her yerde yapıyor. Birisi gelmiş oraya beton döküyor, kimsiniz diyoruz, bilgi verilmiyor. Belediye mi yapıyor, taksi durağı mı yapılıyor başka bir şey mi belli değil. Ben Ümraniye Belediyesi başkan yardımcılarını aradım, toplantıda olduklarını, döneceklerini söylediler ve dönmediler. Ayrıca mecliste bunula ilgili bir karar yok.

Halk da o anda kendilerinin oluşturduğu bir imza kampanyasına başladılar. Oradaki işçiler bizim engellememiz sonrasi birileriyle telefonda görüştüler ve tahminen 1 saat sonra bir kamyon geldi ve aletlerin hepsini toplayarak parktan ayrıldı.

''Ben şuna inanıyorum; kamuoyu tepkisinden çekindikleri için çalışmayı durdurdular'' diyen Terzi, ''Pazartesi günü meclis toplantısı var, fırsat burabilirsek bunu da soracağız ama bir yanıt alamayacağımızdan eminim ben. Çünkü 2 Aralık 2020’de sormuş olduğum 9 soruya cevap vermediler, veremediler daha doğrusu. Burayı da taksi durağı yapacakalr kira alacaklar ve taksi başına da para almaya devam edecekler'' ifadelerine yer verdi.

'KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'
Ümraniye Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Sacit Terzi, açıklamasına şu şekilde devam etti:

Halk bu durumdan öfkeli, isyan ediyorlar. Biz de burayı korumak içni elimizden ne geliyorsa yapacağız. Pazartesi günü de biz kendilerine ulaşmaya çalıştık, toplantıdayız döneceğiz dediler  ve dönmediler. Biz CHP olarak, park alanlarına bir şey yapılmasına izin vermiyoruz. Buraya sağlık ocağı, cami, okul dahi olsa ki biz bunlar çok önem veriyoruz, yine de yeşil alan olduğu için müsaade etmiyoruz, zaten az miktarda olan yeşil alanların katledilmesine karşıyız.

Biz bu taksi duraklarından alınmak istenen paralardan rahatsızız, inanılmaz bir para bu. Kaldı ki Ümraniye Belediyesi’nin 860 milyon TL 2022 bütçesi var. Yapılan hizmet yok ve yapılanlar da İsmet Yıldırım’ın ‘benim sponsorlarım’ dediği kişiler tarafından yapılıyor. Belediyenin kasasından bunlarla ilgili para çıkmadığını söylüyorlar, hesap sorduğumuzda da maalesef denetleme kurulundaki arkdaşlardan yanıt alamıyor, istedğimiz belgelere ulaşamıyoruz. Biz bunları tutanak altına alıyoruz, keyfi bir uygulama var. Ümraniye Belediyesi’nde ‘ben yaptım oldu’ mantığı var, özellikle İsmet Yıldırım taviz vermiyor bu konuda. Bir şey söylediği zaman geri de dönmüyor, ‘ben yaparım diyor’, biz de belediyede buna karşın mücadele vermeye çalışıyoruz.

Sacit Terzi'nin AKP'li Ümraniye Belediye Meclisi'ne 2 Aralık 2020'de sunduğu ve hala yanıt alamadığı 'Taksi duraklarının yenilenmesi' konulu soru önergesi şu şekilde:

2022 yılı bütçesi 860 milyon TL olan AKP'li Ümraniye Belediyesi, harcama dahi yapmadığı taksi duraklarını kiralamak isteyen kişilerle imzaladığı kira sözleşmesinde ''Kiraya verilen taşınmazın aylık sabit kira bedeli 2 bin 500 TL+KDV olup, ayrıca kiracı kiralayana araç başına bir defaya mahsus olmak üzere kullanım bedelini 5 taksitle, aylık 2 bin TL+KDV olarak şekilde toplam 10 bin TL+KDV ödeyecek'' maddesi yer alıyor.