Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiralin yayımladığı "Montrö ve ordudaki sarıklı amiral" açıklaması hakkında 'Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 316/1 maddesinde yer alan "devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 4 Nisan'da resen soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında, ilk aşamada açıklamayı hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif faaliyet gösteren 14 emekli amiralin ifadesi alındı. 14 emekli amiral, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede sulh ceza hakimliğince adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Başsavcılık, daha sonra gruplar halinde açıklamada imzası bulunan komutanları ifadeye çağırdı. Başsavcılık kaynaklarının aktardığına göre bugüne kadar 99 komutanın ifade işlemi tamamlandı. Komutanların tamamının ifadelerinin ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol hükümleri uygulanıp serbest bırakıldığı öğrenildi. Sağlık sorunları nedeniyle şüphelilerden 5'inin ise ifadesi alınamadı.

Öte yandan komutanların ev ve iş yeri aramalarında ele geçirilen dijital materyallerin ve HTS kayıtlarının incelenmesine devam edildiği belirtildi.